Kezdőlap EGÉSZSÉG Nem az izomláz okozza az izomfájdalmad! Íme 9 háttérben húzódó ok, amiről...

Nem az izomláz okozza az izomfájdalmad! Íme 9 háttérben húzódó ok, amiről jogod van tudni!

Hirdetés

Ha fáj egy izmunk annak számos oka lehet, de elsősorban mindig át kell gondolnunk, hogy nem-e erőltettük meg nagyon valamilyen tevékenységgel.

Ha ez az egyértelmű ok kiesik és a mindannyiunk által ismert influenza okozta izomfájdalom sem a megoldás, akkor tovább kell kutakodni.

Lássuk, hogy milyen állapotok okozhatnak még tünetként izomfájdalmat.

Hirdetés

Keringési problémák

Ha a végtagokhoz nem jut elég vér, akkor fájdalmassá válhatnak az izmok. Ennek legfőbb oka a keringési rendellenesség, amelyet meszesedés, érszűkület válthat ki.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont az a szervezet működését sok ponton befolyásolja. Többek között izomfájdalom jelentkezik tünetként, de megtapasztalható még ízületi panasz, száraz bőr, ritkuló haj és magas koleszterin szint is.

Rheumatoid arthritis

Autoimmun eredetű ízületi gyulladás, amely test szerte képes fájdalmat előidézni és nem csak az ízületekben, hanem az izmokban is.

Lupusz

Szintén autoimmun betegségről van szó, amely esetében az izomfájdalom mellett krónikus kimerültség, láz, hajhullás, ízületi fájdalom, száraz bőr, száraz szemek, arcon vörös foltok megjelenése, szorongás, depresszió a jellemző tünet.

Lyme-kór

A kullancs által terjesztett baktérium okozta betegség, amelynek kirívó tünete a csípés helyén megjelenő növekvő vörös folt, vörös udvarral. Emellett láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradtság és álmatlanság is jelentkezik. Fontos a minél hamarabb megkezdett antibiotikumos kezelés.

Fibromyalgia
Oka általában ismeretlen. Tünete jellegzetesen izomfájdalom és izom környéki fájdalom esetenként csomókkal az izmokban. Alváshiány vagy hideg időjárás fokozhatja a fájdalmakat, de egy kiadós alvás és manuál terápia is segíthet rajta.

Dermatomyositis

Legtöbb esetben kábítószer használat vagy rákbetegség talaján alakul ki. A bőr, az ízületek és az izom fájdalmas gyulladását okozza. Szintén autoimmun betegség, amely azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját testi sejtek ellen fordul.

Polymyositis

Az izmokat egy vírusfertőzés vagy egy immunprobléma támadja meg és gyulladást vált ki. Bármely izmot érintheti, ide értve a szívizmot, a légzést és nyelést támogató izmokat is. A tünetek kezelése létfontosságú.

Polymyalgia rheumatica

Gyógyítható betegségről van szó, amely merev, fájdalmas izmokat, lázat, étvágytalanságot, fáradtságot és súlyvesztést eredményezhet. Glukokortikoid terápiát alkalmaznak rá.

tudasfaja.com

Hirdetés