Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is szoktad hőhullámaid lenni? Ez okozza valójában!

Neked is szoktad hőhullámaid lenni? Ez okozza valójában!

Sweaty, Tired Businessman Wiping Forehead

A hőhullámok során úgy érezzük, hogy a testhőmérsékletünk hirtelen megemelkedik, az arcunk kipirul, a szívünk gyorsabban és erősebben kalapál és a verejtékezés mértéke megnő. Legtöbbször olyan erőteljes lehet, hogy talán még pólót is kell, cseréljünk. 

 

Ezek a tünetek jellemzően a menopauza során jelentkeznek, de nem kizárt, hogy egyéb egészségügyi állapot miatt következnek be. Bármely életkorban és bármelyik nemet érinthetik. Lássuk, hogy mik lehetnek a főbb okok.

Szorongás

Akár szorongásos betegséggel küzdesz vagy csak túlságosan ideges típus vagy, gyakran tapasztalhatod ezeket a tüneteket. Ilyenkor a szíved majd kiugrik a helyéről és remegést is észrevehetsz. A kezelőorvosod vagy a terapeutád segíthet kordában tartani ezeket a rohamokat.

Túl meleg helyiségben alszol

Igen, nagyon szeretünk este bebújni a meleg takaró alá, ha odakinn hideg van, de az éjszaka során a testhőmérsékletünk ingadozhat, ezért ha a szoba hőmérséklete nagyon magas, akkor gyakran találhatjuk magunkat leizzadva az éjszaka közepén.

Gyógyszerek

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellékhatásaként jelentkezhet hőhullám. A leggyakoribbak az ópioidok, antidepresszánsok és bizonyos csontritkulás gyógyszerek. Ha a tünetek különösen kellemetlenek, akkor érdemes konzultálnod az orvosoddal, alternatívákat keresve.

Élelmiszer-intolerancia

A leggyakoribb hőhullám és kipirulást okozó élelmi anyagok közé tartozik az alkohol, a koffein, a fűszeres ételek és bizonyos adalékok, például a szulfitok. Egyesek érzékenyebbek bizonyos élelmiszerekre, mint mások, szóval, ha azt tapasztalod, hogy ilyen élelmi anyagok fogyasztása után a már említett tüneteket tapasztalhatod, akkor jobb, ha kerülöd őket.

Túlsúly

Akik túlsúlyosak vagy elhízottak gyakrabban szembesülhetnek hőhullámokkal és fokozott verejtékezéssel, de a jó hír az, hogy ez a megfelelő táplálkozás és súlycsökkentéssel azonnal vissza is szorul. Keress fel egy táplálkozási szakembert és/vagy személyi edzőt, ha egyedül nem jársz sikerrel.

Cigaretta

Egy tanulmány kimutatta, hogy dohányos nőknél (akik még nem érték el a menopauzát) gyakran előfordultak hőhullámok, kipirulás, erős szívdobogás és verejtékezés. Ennek oka az lehet, hogy a dohányosok sokkal magasabb adrosztedion szinttel és magasabb adrogén-söztrogén aránnyal rendelkeznek, mint a nemdohányzók.

Túlműködő pajzsmirigy
Minden olyan állapot, amely a hormon egyensúlyának felborulásával jár, kiválthat hőhullámokat és az egyéb kísérő tüneteket, de a leggyakoribb kiváltó mind közül a pajzsmirigy túlzott hormontermelése. A fentebb sorolt tünetek mellet tapasztalható még alacsony melegtűrő képesség, indokolatlan fogyás és gyakori vizelési inger.

tudasfaja.com

loading...