Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is szokott izzadni a homlokod? 3 rejtett betegség, ami a túlzott...

Neked is szokott izzadni a homlokod? 3 rejtett betegség, ami a túlzott izzadás hátterében húzódik!

Hirdetés

Az izzadás, bár nem a legkellemesebb, de nagyon is természetes és szükségszerű élettani folyamat. Általa képes a testünk hőt leadni és hűteni magát, ugyanakkor bizonyos salakanyagok eltávolítására is lehetősége van így. Jellemzően napi fél liter folyadéktól szabadulunk meg észrevétlenül.

 

Hirdetés

 

Az izzadás intenzitását természetesen sok dolog befolyásolhatja a fizikai aktivitástól kezdve a külső hőmérsékleten át a pszichikai állapotig. Azt mindenki meg tudja határozni, ha a normálistól eltérő mértékben izzad, de vajon mi válthatja ezt ki és ad-e aggodalomra okot?

Lelki okok
Stresszhelyzetben jellemzően jobban verejtékezünk, mint általában. Ilyenkor a szívünk is hevesebben verhet, kipirulhatunk és a végtagjainkban is tapasztalhatunk remegést. Ha ez adott szituációkhoz társul, mint egy vizsga vagy egy fontosabb prezentáció, akkor nincs ok aggodalomra. Természetes reakcióról van szó. Próbálj meg mélyeket lélegezni és lecsendesíteni az elmédet.

Abban az esetben, ha ez minden jelentősebb kiváltó ok nélkül jelentkezik, akkor szorongásos állapotról lehet szó. Ilyenkor mindenképpen érdemes szakembert felkeresni és a probléma gyökerét megtalálni, lehetőleg gyógyszeres kezelés nélkül.


Pajzsmirigy túlműködés – hipertireózis

A pajzsmirigy a nyakunk elülső két oldalán elhelyezkedő szerv, amely fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokat szabályozó hormonok termelésében. Ha valamilyen egészségügyi állapot miatt (leggyakrabban Graves-Basedow-kór) túlműködik, ezeket a hormonokat nagyobb mennyiségben kezdi termelni. Ilyenkor a túlzott mértékű verejtékezés mellett a következő tünetek jelentkeznek: indokolatlan fogyás, meleg tűrési képesség csökkenése, ingerlékenység, nyugtalanság, szapora szívverés, izomfájdalom, menstruációs zavarok.

Hormonális problémák, változások
A menstruáció megjelenésekor, megszűnésekor és terhesség alatt is bekövetkeznek olyan hormonális változások, amelyek a női szervezet működését jelentősen befolyásolják. Ilyen esetekben természetes módon fokozódhat az izzadás. Emellett a mellékvese, mint egy másik hormontermelő szerv, szintén zavart szenvedhet és ilyen esetben a víz-háztartással is probléma lehet, ami szintén kiválthat fokozott verejtékezést.

Mi a megoldás?

Az első dolog, amit fontos megtenni, hogy felkeresel egy szakembert, aki segít neked abban, hogy együtt megtalálhassátok a probléma gyökerét, legyen az lelki vagy fizikai. Ha ez megvan, megkezdődhet a kezelés, és a kiváltó ok megszüntetése, az extrém izzadástól való megszabadulás.

Emellett fontos olyan intézkedéseket tenni, amelyek ezt a kellemetlen tünetet enyhíthetik és általa a mindennapi életedet könnyebbé teszik.

Kerüld a műszálas ruhákat és a műanyag cipőket, mert ezek nem engedik szellőzni a bőrödet és csak még inkább fokozzák az izzadást, ráadásul bőrgombára is hajlamosíthatnak. Válassz jól szellőző pamut, vászon és egyéb természetes anyagokat.

Lehetséges, hogy nem jól reagálsz az általad használt tisztálkodószerre vagy mosószerre. Ezt is érdemes kideríteni.

Rengeteg készítmény van a piacon, ezért lehet, hogy némi kísérletezésbe kerül majd, hogy megtaláld a számodra legalkalmasabb izzadásgátló készítményt, de megéri a fáradozást. Ha beválik azzal csökkentheted az izzadás mértéket, ezzel együtt a tünet miatti aggodalmakat, ami pozitív visszacsatolásként hatva szintén csökkentheti a verejtékezés mennyiségét.

tudasfaja.com

Hirdetés