Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is szokott fájni a csuklód? Akkor erről jobb, ha tudsz!

Neked is szokott fájni a csuklód? Akkor erről jobb, ha tudsz!

people, healthcare and problem concept - close up of man suffering from pain in hand oe wrist at home

Napjaink modern társadalmában az ember napi nyolc órát csücsül egy íróasztalnál, miközben számítógépen dolgozik.

 

Amellett, hogy ez az életforma árt a szemek egészségének, számos egyéb komoly egészségügyi panaszokat is okozhat. Ha te is számítógépezéssel keresed a kenyered, hajlamos vagy erre a betegségre. Nem vicc, akár le is bénulhatsz tőle!

Azoknál az embereknél, akik napi rendszerességgel használják a billentyűzetet és az egeret, gyakori a carpális alagút-szindróma nevű betegség. Ez a csukló egyik kóros elváltozása, ahol a csontok közötti szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak megduzzadnak, leszorítják az alattuk lévő középideget, emiatt az ujjakban zsibbadás és erős fájdalom jelentkezik.

A betegséget általában valamilyen fizikai megterhelés – a csukló (carpus) fokozott és ismétlődő megerőltetése okozza, például a szalagmunkát végzőknél, sofőröknél, fodrászoknál, pékeknél. Emellett, bizonyos egészségügyi tényezők is befolyásolhatják a kór kialakulását: ilyen például a pajzsmirigy-alúlműködés, vesebetegség, cukorbetegség, alkoholizmus, túlsúly.

Bár kezdetben teljesen ártalmatlannak tűnik, a gyulladás-okozta végtagfájdalom és zsibbadás idővel izomgyengeségbe is torkollhat. Ilyenkor az érintettek gyakran kiejtik a kezükből a tárgyakat, nincs erejük megtartani azokat. Innen már csak egyetlen lépés választ el attól, hogy a carpális alagút-szindróma bénuláshoz vezessen – figyelmeztetnek a neurológus szakemberek.

Szerencsére, a betegség kezelhető. A terápia a kór súlyosságától függ: kezdeti szakaszban elegendő egy ortézis viselése, és a csukló kímélése. Szintén bevált kezelési módszer a lézerterápia: lokálisan, fénnyel fokozzák a véráramlást a csukló szöveteiben, melynek hatására enyhül a fájdalom, és csökken az izmok merevsége. Műtéttel is orvosolható a baj, amennyiben a zsibbadás nem szűnik, és végtaggyengeség lép fel.

Megelőzésképpen, érdemes odafigyelni a helyes testtartásra, amikor számítógép előtt dolgozunk. Továbbá fontos, hogy rendszeresen szünetet tartsunk, felálljunk, és megmozgassuk a végtagjainkat, kiegyenesítsük a hátunkat.

Így tartsuk a kezünket az íróasztalon, amennyiben elkerülnénk a problémát:

Először is, a kijelző pontosan szemmagasságban kell, hogy legyen. Ideális az, ha a kijelző és a billentyűzet két különálló darab lenne (azaz táblagép helyett asztali gép), így pontosan oda helyezhetők, ahol a legkényelmesebb velük hosszútávon dolgozni.

A felkar és az alkar derékszöget zárjon be a billentyűzet előtt. A csukló sose támaszkodjon az íróasztalon! Az ujjbegyek legyenek mindig alacsonyabban, mint a csuklók.

Vigyázz arra, hogy a karjaid ne felfele nyújtsd, ha pötyögni szeretnél. A billentyűzetnek ugyanis mindig lentebb kell feküdnie – ezért vannak a görgős “polcok” az íróasztalok munkalapja alatt, melyeken általában egyéb kacat lapul.

Az egérnek a váll irányában kell elhelyezkednie, lehetővé téve az alkar számára, hogy teljes hosszában az asztallapon feküdjön. Ne tedd túl messze az egeret a billentyűzettől, mert így ki kell egyenesítened a könyököd, ezzel pedig befeszül a karod, és megfájdul a nyakad, vállad.


Az irodai széknek állítható háttámlája kell, hogy legyen, mely ergonomikusan megtámasztja a deréktájt. Az ülőrésznek ugyanígy kell támogatnia az egészséges ülőpozíciót. További elengedhetetlen tartozékai a guruló kerekek és a magasságot szabályozó teleszkóp.

CSUKLÓTORNA A FESZÜLTSÉG OLDÁSÁRA

Amellett, hogy rendszeres időközönként felállsz az asztalodtól, és átmozgatod magad, érdemes néhány csukló-gyakorlatot is elvégezned, hogy felszabadítsd a végtagod a megterhelés alól.

Először is, végezz körözést mindkét kezeddel, jól megmozgatva a csuklókat, ötször balra, ötször jobbra.

Aztán, ragadd meg a jobb kezeddel a bal hüvelykujjad, és finoman húzd hátra, míg enyhe nyomást nem érzel. Tartsd ezt a pozíciót, míg elszámolsz magadban tízig. Ismételd meg ötször, majd cserélj.

Szoríts a markodban egy kis gumilabdát (stresszlabdát) tíz másodpercig, majd ismételd meg ötször. Ezután nyújtsd ki az ujjaid, amennyire csak bírod, és tartsd meg a pozíciót szintén tíz másodpercig, majd ismételd meg öt alkalommal.

Forrás

loading...