Kezdőlap EGÉSZSÉG Naponta viselsz aranyat? Az Európai Bizottság erre a veszélyre figyelmeztet!

Naponta viselsz aranyat? Az Európai Bizottság erre a veszélyre figyelmeztet!

Hirdetés

Az Európai Bizottság szakértői a kadmium egészségre gyakorolt negatív hatásaira kívánják felhívni a figyelmet. A kadmium egy olyan puha, formálható nehézfém, amelyet gyakran használnak arany ékszerek ötvözéséhez. 

Akkor a legveszélyesebb, ha valaki olyan ötvözetet olvaszt, amely tartalmazza a kadmiumot és ennek során füstjét és/vagy porát belélegzi. Ha valaki ezen felül még dohányzik is, akkor nagyobb expozíciónak van kitéve. Mindamellett a kadmiumot tartalmazó ékszerek viselése is veszélyes, ha az bőrrel érintkezik.

Hirdetés

Az kadmium 2011 óta nemzetközileg elfogadottan a veszélyes rákkeltő anyagok listáján szerepel és az EU-ban tilos a használata.

Egészségügyi hatásai

Mérgező hatása van a szív-érrendszerre, a tüdőre, a vesékre, a májra, a csontokra, a herékre, negatívan befolyásolja az immunrendszer és a hormonális rendszer működését.

Azért is fontos, hogy nagyon óvatosak legyünk a kadmiummal, mert bejutva a szervezetbe, onnan nem ürül ki, hanem felhalmozódik és károsítja a fent említett szerveket.

A Bizottság igyekszik felhívni a figyelmet az arany ékszerek viselésének kerülésére vagy lehetőség szerint a korlátozott időtartamú hordásra. Minél kevesebb ideig érintkezik a bőrrel, annál jobb.

Ha arany ékszert vásárolunk érdemes első körben minőségi tanúsítványt kérni a forgalmazótól.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés