Kezdőlap EGÉSZSÉG Napi 15 perc gyaloglás drasztikus változást képes létrehozni a testedben

Napi 15 perc gyaloglás drasztikus változást képes létrehozni a testedben

A legtöbb ember teljes mértékben tisztában van vele, hogy a rendszeres testmozgásnak számtalan előnye van a fizikai, szellemi és lelki egészségünk szempontjából, valahogyan mégsem képes rászánni magát, hogy heti több alkalommal végezzen valamilyen fizikai aktivitást.

Az öregedés természetesen elkerülhetetlen, az viszont nem mindegy, hogy az életünk hány százalékát töltjük egészségben. A rendszeres testmozgás akár 3-7 évvel is képes meghosszabbítani az életünket. Antidepresszáns, kognitív funkciót fejlesztő és demenciát késleltető hatása van, amelyet már tudományosan is bizonyítottak. Lássuk csokorra szedve, mi mindenre képes napi 15 perc séta.

1# Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egy tanulmányban, amelyben nőket vizsgáltak, azt tapasztalták, hogy akik napi legalább 30 percet gyalogoltak, 30%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeztek a cukorbetegségre nézve.

A sétával képesek voltak a hasi zsír mennyiségét is csökkenteni, amely szintén cukorbetegséghez vezető kockázati tényező.

2# Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

A Virginiai Egyetem Egészségközpontjának kutatói 71-93 éves férfiakat vizsgáltak és azt fedezték fel, hogy akik közülük napi fél kilométernél többet gyalogoltak, képesek voltak felére csökkenteni az Alzheimer és általában a demencia kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik ennél kevesebbet sétáltak.

3# Csökkenti a vérnyomást

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mérsékelt intenzitású, rendszeres gyaloglás képes csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a magas vérnyomás kialakulását.

4# Támogatja az emésztést

Tara Aleichem fizikoterapeutaként dolgozik egy onkológiai központban, Amerikában. Elmondása szerint a rendszeres testmozgás, így a gyaloglás is serkenti az emésztőrendszer munkáját, javítja a bélmozgást.

5# Csökkenti a fájdalmakat, növeli a mobilitást

A napi rendszerességű gyaloglás fejleszti a mobilitást azon személyek esetében, akiknek perifériás artériás betegségei vannak.

6# Javítja a csontok egészségét

Azok a személyek, akik rendszeresen mozognak, egészségesebb és erősebb fogakkal, növekedett csontsűrűséggel és erősebb csontokkal rendelkeznek és sokkal kisebb az esélyük az csontritkulás kialakulására.

7# Javítja a szellemi teljesítőképességet

Egy tanulmány eredményei szerint a rendszeres testmozgás, akár a napi 15 perc gyaloglás is képes javítani a szellemi teljesítőképességet felnőttek és gyermekek esetében is.

8# Növeli az élettartamot

Számtalan tanulmány vette górcső alá a rendszeres séta hatását a szervezetre, melyek között arra is fény derült, hogy késlelteti a halálozást.

9# Javítja a hangulatot

Egy 2016-os tanulmány szerint a napi legalább 15-20 perc gyaloglás növeli az önbizalmat, a figyelmet és csökkenti az idegességet, haragot, rosszindulat érzését. Segít elérni a kiegyensúlyozottságot.

Tippek:

  • Lépcsőzz lift helyett.
  • Sétálj a munkába vagy iskolába, ha nincs messzebb gyalog, mint 30 perc.
  • Ebédidőben menj el sétálni.
  • Szállj le 2-3 megállóval hamarabb a tömegközlekedési eszközről a célod előtt.
  • Parkolj messzebb az autóval a céltól.
  • Próbálj sétálva beszélgető találkozókat szervezni.
  • Vidd el a kutyádat sétálni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...