Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a minimálbérről – Jön az újabb emelés?

Most jött a hír a minimálbérről – Jön az újabb emelés?

Hirdetés

Nagy Márton minisztériuma áprilisban tervezi benyújtani azt a törvényjavaslatot a parlament elé, amely az európai minimálbérreform átültetését célozza meg a magyar jogrendszerbe – számolt be róla a Portfolio.hu.

 

Hirdetés

Az európai minimálbérreform célja, hogy minden uniós tagállamban biztosítsa a minimálbérből való tisztességes megélhetést, figyelembe véve a megélhetési költségeket és a bérszinteket.

Az uniós irányelv lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy saját hatáskörükben határozzák meg a minimálbérek mértékét, de számos kritériumot ír elő annak meghatározásához.Ezek közé tartozik a minimálbér vásárlóerejének figyelembevétele, a bérek általános szintje és növekedési rátája, valamint a nemzeti termelékenység szintjei és alakulása. Emellett fontos szerepet kap a szociális partnerek bevonása a minimálbér megállapításába és a munkavállalók védelmének biztosításába.

Bár az irányelvnek pozitív hatása lehet a munkavállalók védelmére és a szegénység csökkentésére, a bérszintek továbbra is jelentős különbségeket mutatnak majd az egyes országok között.

Vágó Gábor közgazdász szerint az európai minimálbérek ügye már évek óta napirenden van, és Magyarországon is komoly figyelmet kapott. Azonban a tárgyalások végén egy felvizezett javaslat született, amely valódi tartalom nélkül maradt.

Az emelés legnagyobb kockázata a kisvállalkozásokra nehezedhet, akik nem biztosítottak a megemelt bérek kifizetésére, ami tevékenységük beszüntetéséhez vagy feketén történő működtetéséhez vezethet.Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint a kormánynak kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy a minimálbéremelés ne sújtson túlzottan a kisvállalkozásokra.

Ugyanakkor komoly kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben, mivel a szakszervezet szakmai javaslatai nem tükröződtek vissza a tervezetben. Emiatt az Európai Háromoldalú Szociális Csúcson nemzetközi segítséget kért az irányelv betartatásához.

Hirdetés