Kezdőlap EGÉSZSÉG Mit tegyünk és mit ne? Tények és tévhitek a másnapossággal kapcsolatban.

Mit tegyünk és mit ne? Tények és tévhitek a másnapossággal kapcsolatban.

Egy tanulmány szerint a britek életünkben összesen nagyjából két évet töltenek másnapossággal. Az azért nem semmi! Most megvizsgálunk néhány tényt és tévhitet azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kezelni a másnaposságot, mi az amivel inkább ártunk magunknak semmint használunk és mi az, ami igenis jót tehet a macskajajnak.

 

Az edzés jót tesz a másnaposságnak

Téves: Az a teória, miszerint jó ilyenkor kiizzadni az alkoholt edzés közben vagy egy nagy futással, nem igaz. A megerőltető fizikai aktivitással és izzadással ilyenkor csak még több vizet vesztünk, ami ront a helyzetünkön. Helyette egy nagyobb séta már mindenképpen hasznos lehet, mivel kicsit felpezsdíti a vérkeringést, ezáltal az anyagcserénknek is könnyebb dolga van az alkohol feldolgozásában.

Nem csak az alkohol okozza a másnaposságot

Igaz: tény, hogy a másnaposság fő oka, az etanol, azaz az alkohol, de az is igaz, hogy a számos adalékanyag, amelyek a szín és az ízvilág kialakításáért lettek hozzáadva, nagyban hozzájárulnak a tünetekhez. Ezért érdemes tisztább, jobb minőségű italokat választani.

Soha ne keverd össze a szőlőt és a gabonát

Téves: Ezt a tényt semmilyen tudományos bizonyíték nem alapozza meg, azonban igaz, hogy ha többféle alkoholos italt is iszunk egymás után, kevésbé tudjuk felmérni a fogyasztásunkat és hajlamosak vagyunk túlinni magunkat.

A másnaposság az évek múlásával egyre rosszabb

Igaz: amikor iszunk, a májunk egy enzimet, az alkohol-dehidrogenázt termeli, ami lebontja az alkoholt, így semlegesítve azt. A fiatalok – és a rendszeres ivók – többet termelnek ebből az enzimből, így nem érzik annyira az alkohol hatását, mint az idősebbek.

Még reggel is lehetsz részeg

Igaz: a szervezet egy egység alkohol bont le óránként, tehát, ha este 9 és éjfél között megittál mondjuk 12 egységet, reggel 7-kor még mindig lehet a véredben, ami a vezetést is befolyásolhatja.

A kávé vagy az energiaital kijózanít

Téves: a koffein éberré tesz, de nem józanít ki, sőt a dehidratáló hatása miatt még több rosszat teszünk vele. Ezeknek az italoknak a stimuláló hatása csak abban segít, hogy még tovább ébren maradjunk, és akár még többet igyunk.

Kanadai kutatók azt találták, hogy az energiaitalok elfedhetik az alkohol hatását, és ezáltal növelhetik a sérülések kockázatát az esések, az autóbalesetek és verekedések során.

A fájdalomcsillapítók megelőzhetik a másnaposságot

Téves: a dehidratáció a másnaposság legfőbb kiváltó oka és az, hogy fájdalomcsillapítót veszünk be, nem segít a helyzeten. A hatásuk pedig hamar el is múlik.

Sörre bor bármikor

Téves: Nincs bizonyíték arra, hogy az italok fogyasztásának sorrendje befolyásolná a másnaposságot bármilyen irányban is. Ami számít, az az elfogyasztott mennyiség.
Nagyon fontos egy átmulatott éjszakán egy-egy ital között meginni egy pohár vizet, hogy ezzel enyhítsük a dehidratációt.

Az alkohol segít jobban aludni

Téves: Valójában az ellenkezője történik, mert az ittasság megakadályozza, hogy az agyad bejusson a REM (gyors szemmozgás) alvási állapotba, amely alatt a legjobban pihen.

A zsírban sült ételek segítenek jobban lenni

Téves: A nehezen megemészthető ételek csak még jobban megterhelik az amúgy is érzékeny gyomrodat egy átitalozott éjszaka után. Azonban egy rántotta vagy egy főtt tojás jót tehet másnap, mivel a benne található cisztein bontja az acetaldehidet, ami a másnaposság tüneteinek fő okozója.

Együnk lefekvés előtt

Téves: Sajnos ezen a ponton már mindegy. Viszont alkoholfogyasztás előtt valóban érdemes enni valamit, mert az ott lévő étel lassítja annak felszívódását és így a májnak is több ideje van megbirkóznia vele.

 

loading...