Kezdőlap EGÉSZSÉG Miért fájhat a vállad?

Miért fájhat a vállad?

A váll ugyanolyan összetett ízület, mint a térd – csontok, ínak és porcfelszín találkozása. A terhelése természetesen másmilyen, de ez nem jelenti azt, hogy nem fájdulhat meg ugyanúgy. De mégis mi állhat ennek a hátterében?

A váll nem csak az ízületi kapcsolat struktúrái miatt fájhat és ezt nagyon fontos észben tartani. Ha a váll-kar-lapocka fájdalmához szorító mellkasi fájdalom is társul, akkor azonnal segítséget kell hívni, hiszen ez a szívroham jele is lehet.

Abban az esetben, ha a vállfájdalom ízületi képleteinek problémája okozza a fájdalmat és a mozgás kiterjedése is korlátozottá válik, az ízület környéke duzzadttá válik, vörösödik, fájdalmas tapintású, meleg lesz, szintén javasolt orvoshoz fordulni, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése során diagnózist állíthat fel.

Mégis mi állhat a vállfájdalom hátterében?

Sorra vesszük a leggyakoribb okokat.

1# Akut gyulladás

Az ilyen gyulladás általában a megerőltetés miatt alakul ki. Legtöbbször olyan sporttevékenységhez kapcsolódik, amely fokozott mértékben veszi igénybe a váll ízületet, mint a tenisz, az úszás vagy a baseball és golf. Ha gyakran végzünk hasonló, megerőltető mozgásformát és nem pihentetjük eleget, akkor akutan begyulladhatnak az ínszalagok. Ennek a típusnak a javulás és gyógyulása talán a legjobb.

2# Íngyulladás

Az vállízület íngyulladásának legfőbb oka a rotátorköpeny és a bicepsz ínszalagának gyulladása. Ezen ínak rendszeres és gyakori igénybevétele képes kiváltani a gyulladásukat. Nem kell élsportolónak lenned ahhoz, hogy ilyen probléma kialakuljon nálad. Az olyan munkatípusok, melyek közben nehéz tárgyakat kell emelni, szerelni kell, nagyobb gépeket kell kezelni, amelyek rázzák is az ízületeket, szintén hajlamosítanak rá.

3# Nyáktömlőgyulladás

Vagy más néven bursitis, amely a csontok kapcsolódását borító, folyadékkal telt zsákocskák gyulladását jelenti. Szintén a gyakori igénybevétel állhat a probléma mögött, mint valamilyen tárgynak a gyakori fej fölé emelése vagy egy labda eldobása. Az ilyen fájdalom annyira korlátozza az ízület mozgását, hogy az egyszerű fésülködés vagy az öltözködés is nehézkesé, fájdalmassá válik.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...