Kezdőlap EGÉSZSÉG Mielőtt beszedsz bármilyen gyógyszert, ezt a dolgot feltétlen ellenőrizd a dobozon!

Mielőtt beszedsz bármilyen gyógyszert, ezt a dolgot feltétlen ellenőrizd a dobozon!

Valamilyen nyavalyára hirtelen bekapnál egy pirulát, de azt veszed észre, hogy az otthoni patikádban az adott készítmény már lejárt. Nehéz helyzet, de mit lehet tenni ilyenkor?

Ez a kérdés a vény nélküli és a vényköteles szerekkel kapcsolatban is felmerül. Vajon biztonságos-e bevenni őket a lejárati idő után?

Mit jelent gyógyszerek esetében a lejárati dátum?

A gyógyszer- és egészségiparban tevékenykedő szakértők elmondása alapján a gyártó cégek kötelesek lejárati dátummal illetni minden egyes terméket. Ez a dátum azt a napot jelöli, amelynek eljöveteléig a gyógyszer maximum hatékonysággal működik. Ezen időpont lejárta után azonban a gyógyszer hatásossága már csökkenhet.

A lejárt élelmiszerekkel, ételekkel ellentétben egy lejárt gyógyszer nem okoz fertőzést vagy egyéb megbetegedést. Habár egyes szerek képesek veszélyt hordozni azáltal, hogy elveszítik hatékonyságukat és állapotromláshoz vezethet a hatás ideje alatti várakozási idő.

Inzulin, antibiotikumok, nitroglycerin tartalmú szerek

Az inzulin, antibiotikus készítmények és a nitroglicerin például abba a kategóriába tartoznak, amelynél lejárati időn túl már nem szabad alkalmazni.

Egy Nurofen esetében például semmilyen veszéllyel nem jár a gyógyszer lejárati idő utáni bevétele, csupán annyit tapasztalhatunk, hogy nem hat.

Lejárt gyógyszerek esetén érdemes újat beszerezni, ha vény nélküli készítményről van szó, illetve orvoshoz fordulni vényköteles gyógyszerek felíratása miatt.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...