Kezdőlap EGÉSZSÉG Így betegít meg a horkolás egy nőt! Különösen veszélyes, nem árt komolyan...

Így betegít meg a horkolás egy nőt! Különösen veszélyes, nem árt komolyan venni!

Egy friss tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik obstruktív alvási apnoé szindrómában (OSAS) szenvednek, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki szív-érrendszeri betegség, mint a férfiaknál.  

Mi utalhat alvási apnoéra?

A horkolás figyelmeztető jele lehet az OSAS-nak, ami egy alvás közben fellépő légzési rendellenesség. Ilyenkor a légvételek rövidülhetnek alvás folyamán, sőt, egy rövid időre a normálisnál hosszabb szünet is felléphet a légvételek között.

Ez az oxigén koncentráció csökkenését vonja maga után, így az agyba is kevesebb oxigén jut.

A horkolás a legjellemzőbb tünet

Az OSAS és a horkolás között egyértelmű kapcsolat áll fenn, habár emellett még számos jele lehet az egészségügyi problémának, mint például reggeli szájszárazság, fejfájás, ingerlékenység és légszomj.

Bár az erős horkolás a legtipikusabb jel, ez sokáig rejtve marad, ha senki nem veszi észre vagy nem veszi elég komolyan.

A tanulmány kimutatta, hogy az OSAS magasabb kockázatot jelent a szív bal kamrájának rendellenes működésére. Az eredmények balkamra hipertrófiáról (megvastagodás) és tágulatról tanúskodnak, aminek következtében a szívnek nagyobb a munkája. Azt is megfigyelték, hogy a jelenség sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...