Kezdőlap AKTUÁLIS Mi történik? Akkorát váltott a forint, hogy mindenki csak pislog

Mi történik? Akkorát váltott a forint, hogy mindenki csak pislog

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vártnál jelentősebb, 75 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre kedden, amire a forint gyengüléssel reagált.

 

A piacot ugyanakkor fékezte, hogy az MNB óvatos megközelítést alkalmaz és előre jelezte, hogy az irányadó kamatláb év végére 11% körülre mérséklődhet.

Az euró jegyzése az esti órákban 383 fölé emelkedett, míg a dollár 362 közelébe erősödött. A vártnál gyengébb euróövezeti gazdasági teljesítményadatok már korábban is nyomást gyakoroltak az euróra a dollárhoz képest.

A piacok azt látják, hogy az eurózóna recessziós jelei erősek, így az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg befejezte a kamatemeléseket.

A forint árfolyama az MNB kamatcsökkentése után gyengült az vezető devizákhoz képest, de délutánra ledolgozta a veszteségét. Az MNB közleménye hangsúlyozta az óvatos monetáris politikát, amely visszafogott kamatvágásokat jelez előre.

A jegybank a globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat ingadozása miatt alkalmaz körültekintő monetáris politikát.

Az MNB közleményében szereplő nyilatkozat szerint a Tanács folyamatosan értékeli a makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat és a kockázati környezet változásait, majd ezek alapján dönt a monetáris kondíciók további módosításairól.

Az óvatosság és a piac stabilizálása érdekében az MNB továbbra is figyel a gazdasági fejleményekre, és hatékony monetáris intézkedéseket tervez azoknak megfelelően.

loading...