Kezdőlap EGÉSZSÉG Mi köze az alkoholnak a rák kialakulásához? Most eláruljuk!

Mi köze az alkoholnak a rák kialakulásához? Most eláruljuk!

Hirdetés

Ez már hivatalos: az alkohol rákot okozhat. Állítja az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO). A Jó reggelt Amerika! nemrég vetített epizódjában Dr. Jennifer Ashton azt mondta: “Ez az első alkalom, hogy az ország legjobb onkológusai megtették ezt a kijelentést, hogy növeljék a tudatosságot azzal kapcsolatban, hogy az alkohol rákkeltő anyag.

A hír igaz

A tény, hogy az alkoholfogyasztás növeli a rák kialakulásának esélyét, nem új keletű az orvosi világ számára. A tudás évek óta elérhető, azonban a tudatosság még mindig eléggé csekély az információval kapcsolatban.

Hirdetés

A múltbeli média tudósítás ellenére az ASCO kiegészítő felmérése szerint az amerikaiak még mindig nem tudják, hogy az alkohol milyen veszélyt jelent. A felmérés szerint az amerikaiak csupán 30 százaléka azonosítja az alkoholfogyasztást, rákkal összefüggő kockázati tényezőként. Ez a statisztika több mint 4000 amerikai felnőttől származik, akik részt vettek a felmérésben.

A legtöbb résztvevő képes volt azonosítani más, széles körben elfogadott kockázati tényezőket, mint például a dohányzás és a napsütés, de a legtöbb esetben az ital átjutott a rostán.

Milyen rákról beszélünk?

A tanulmány szerint az alkohol növeli a különböző rákos megbetegedések kockázatát.
“Az alkohol összefügg az garat és a gégefunkciókkal, kapcsolatos rákkal, a nyelőcsőrákkal, a májsejteket érintő karcinómával, az emlőrákkal és a vastagbélrákkal” – mondja a tanulmány, hozzátéve, hogy a bizonyítékok meggyőzően mutatják ki a májrákot is.
A tanulmány idézi a kutatásokat is, amelyek azt mutatják, hogy 2012-ben az összes rák okozta halálozás (világszerte) mintegy 5,8% -a származhat az alkoholfogyasztásból.

“Minél többet fogyaszt az ember, és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a rák kialakulásának veszélye, különösen a fej- és a nyakrák” – mondja a tanulmány.
Nem számít, hogy milyen italt fogyasztunk, ha alkohol van benne, már nem jó. Ami számít, az az elfogyasztott alkohol mennyisége.

Mi a teendő?

Az ASCO nagyrészt azért foglalkozik az alkohollal, mert az egy olyan dolog, ami befolyásolható. Ez nem olyan, mint a genetika, amely egyszerűen nem tőlünk függ (a szüleinket nem választhatjuk meg). Szerencsére az alkoholfogyasztás csökkentésével a rák kockázatát is csökkenthetjük.

Ami még jobb, ha teljesen lemondunk az alkoholról. “Azok, akik jelenleg nem isznak alkoholt, nincs is értelme, hogy elkezdjék.” – mondja a tanulmány.
Az abbahagyás nehéz gondolat lehet, de a tanulmány kimutatta, hogy napi egy ital fogyasztása növeli a nyelőcső-, garat- és mellrák laphámsejtes karcinóma kockázatát.

Mi a mérték?

Vedd figyelembe, hogy egy ital nem jelenti mindig azt, amit gondolsz. Bár mindenféle alkoholtartalmú ital növeli a rák kockázatát, a fogyasztott ital mennyisége az, ami számít.

A különböző italok különböző mennyiségű alkoholt tartalmaznak. Dr. Ashton elmagyarázta, hogy egy adag bor például csak 3dl, a tequila adagja csak fél dl, egy adag sör 3,5 dl. Az adag mértéke általában jóval kisebb, mint azt gondoljuk. Amikor azt gondolod, hogy csak pár italt fogyasztottál, technikailag sokkal többet, így következésképpen még nagyobb veszélyt jelent.

Tehát most, hogy már tudod, mekkora veszélyt jelent az alkohol, fogyaszd sokkal felelősségteljesebben. A legjobb lényegében az lenne, ha egyáltalán nem is fogyasztanánk.

Hirdetés