Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Mérgező virágok, amik a te kertedben is ott vannak, a gyerekekre és...

Mérgező virágok, amik a te kertedben is ott vannak, a gyerekekre és az állatokra is veszélyesek

Hirdetés

Vannak bizonyos virágok, melyekről lehet, hogy nem tudtuk eddig, de veszélyesek lehetnek a kisgyerekek vagy a háziállatokra. Jobb, ha nem ültetjük a kertünkbe, mivel rossz következménye is lehet!

 

Hirdetés

Piros gyűszűvirág

A természetes kertek nagy kedvence a 80-10 cm-re megnövő, harang alakú virágok füzérével díszítő gyűszűvirág. Legismertebbek a piros gyűszűvirág, (Digitalis purpurea), a gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata). Az Európán vadon is élő évelő nemcsak dísznövény, hanem gyógynövény is. A nálunk előforduló fajok mindegyike tartalmaz a gyógyászatban használt méreganyagot. A leveleiből kivont digitoxint szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerekhez használják fel. Házilag nem alkalmazható, mert ha a növény bármely része a tápcsatornába kerül, hatóanyaga mérgezést, hányást, hasmenést, szívritmuszavart okoz. Súlyos esetben szívelégtelenséget, légzésleállást, halált válthat ki.

Leander

Nagyon kevés is halált okozhat. Egy gyerek számára akár egyetlen levél végzetes lehet. Ha kisgyermek van a családban, ezt a virágot olyan helyre tegyük, ahol nem érintheti meg a kicsi a növény leveleit. A legkisebbekre amúgy is mindig figyelni kell, így a kertben is, hiszen a leanderen kívül számos szép növényünk veszélyes, fontos, hogy ne vegyék a virágokat, növényeket a szájukba, sőt, az a biztos, ha meg sem foghatják ezeket. A mérgezés tünetei közé tartozik a lassú pulzusszám, az álmosság és a remegés. Mint annyi más toxikus dísznövényét, a leander mérgeinek hatóanyagát is felhasználják a gyógyszergyártásban.

Nárcisz

Elfogyasztva hányás, hasmenés, verejtékezés, rosszullét, ájulás súlyos esetben bénulási tünetek is jelentkezhetnek.A mérgezőbb része a hagymája, így érdemes kétszer is meggondolnunk, hova ültetjük, ha ásni szerető házőrzőnk van. A kutyáknál hasmenés, hányás, görcsölés, remegés és szívritmuszavar is jelentkezhet a fogyasztása miatt. Komoly mérgezést csak akkor okoz, ha a hagymáját a vöröshagymával tévesztik össze. Munka során már erre is volt példa.

Liliom
A kertészek egyik kedvenc virágja a fehér liliom, ami szép magasra megnőhet, ám a néphit szerint tilos zárt térben tartani a növényt, mert akár halált is okozhat. A félelem nem alaptalan, ugyanis a fehér liliom mérgező. A legnagyobb veszélynek a gyerekek és a macskák vannak kitéve, emiatt rájuk nagyon oda kell figyelnünk, ha a közelben fehér liliom található. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és valaki eszik a virágból, akkor az illetőt azonnal kórházba kell szállítani. A mérgezés tünetei a hasfájás, hidegrázás, hányás, émelygés és hasmenés. Extrém esetben halál is bekövetkezhet. Mivel a fehér liliom fogyasztása után félelmetes reakciók jelentkezhetnek, ezért orvosi segítségre van szükség.

Hortenzia

A horteznziával legyünk különösen óvatosak, ha macskát, kutyát tartunk. Előfordulhat ugyanis, hogy az állatok unalomból vagy kíváncsiságból megrágcsálják a növény leveleit. A hortenzia kis mennyiségben cianidot tartalmaz, amely nagy mennyiségben elfogyasztva akár végzetes is lehet. Bár az emberre nem jelentenek veszélyt, a levelek vagy virágok bizonyos mennyiségen felüli elfogyasztása az állatoknál hányást, hasmenést és levertséget okozhat.

Sétányrózsa, színváltóvirág

A sétányrózsa vagy színváltóvirág rendkívül gyakori a trópusokon; olyannyira, hogy egyes országokban gyomként tartják számon. Virágai a fehér, sárga, rózsaszín, piros, lila vagy narancssárga legkülönbözőbb árnyalataiban előfordulnak. A növény közismert intenzív illatáról, illetve amiatt, hogy magához vonzza a pillangókat. Minden része a májat károsító toxint tartalmaz. Elfogyasztás esetén a tünetek közé tartozik a levertség, a hányás, a fáradtság és a májelégtelenség.

Közönséges tiszafa

A magköpenyt kivéve a fa minden része mérgező. Taxán típusú mérgező alkaloidok, diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin), biflavonoidok (szkiadopitizin és ginkgetin) találhatók benne. Az elhervadt vagy szárított levelek is toxikusak. A magköpeny kivételével minden része taxint tartalmaz, amely különösen  veszélyes. Görcsökhöz, bénuláshoz és szélsőséges esetekben szívelégtelenséghez vezethetnek.

Hirdetés