Kezdőlap AKTUÁLIS Megszólalt a mentésirányító, aki nem küldött segítséget Gálvölgyi Jánosnak – Döbbenet, mit...

Megszólalt a mentésirányító, aki nem küldött segítséget Gálvölgyi Jánosnak – Döbbenet, mit mondott

Hirdetés

Ellenőrzést rendelt el a mentőknél Pintér Sándor belügyminiszter, azt vizsgálják, megfelelően képzettek-e a mentésirányítók.

 

Hirdetés

A vizsgálat oka Gálvölgyi János színművész esete, akihez először nem küldtek mentőt, mert nem ismerték fel nála az életveszélyt. A színészt most lélegeztetőgépen tartják, tüdőembóliája van. Egy név nélkül nyilatkozó kardiológus szerint egy tüdőembóliás embert tilos mozgatni, bár ezt a hozzátartozók nem tudhatták.

Az orvos szerint a mentésirányítónak fel kellett volna ismernie a tünetekből a nagy bajt.

“Erre vannak kiképezve, tehát ezt fel kell tudni megfelelő és célzott kérdésekkel ismerni” – mondta.

Nagy Sándor színész gyakran találkozik Gálvölgyi Jánossal, egy társulatban szerepelnek.“Jánossal másfél hete játszottunk együtt Hódmezővásárhelyen A legyen a feleségem című játékszines előadásban, és hát kicsattant az egészségtől és nagyon jókat beszélgettünk” – mondta.

Mint ismert, a mentőszolgálat elmarasztalta a mentésirányítót, megállapították, hogy rosszul döntött. A téves döntés a rendőrség figyelmét is felkeltette: hivatalból indítottak nyomozást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt.

A tapasztalt mentésirányító úgy gondolja, ebből az esetből nem lenne ügy, ha nem egy országosan ismert és népszerű személyről lenne szó.

Mint fogalmazott:

“Szerintem nem. Úgy gondolom hogy a nagy nyilvánosság, a sajtóhírek rásegítettek erre a vizsgálatra.”Illés István szerint a mentésirányítókra óriási nyomás nehezedik, és sajnos az sem zárható ki ma Magyarországon, hogy egy beteg azért hal meg, mert nem tudnak hozzá időben mentőt küldeni.

“Benne van a pakliban, igen, de természetesen mindig megpróbálják a legsürgősebb eseteket prioritásként kezelni. De mondom még egyszer: ha egyszer nincs szabad mentőegység akkor nem lehetséges az, hogy azonnal, vagy megfelelő időben odaérjen” – fogalmazott a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Megkérdeztük a mentőket, hogy tudnak-e minden életveszélyben lévő beteghez azonnal kocsit küldeni. Levelükben erre konkrét választ nem adtak, azt írták, a mentés megbízható működése érdekében számos lépést tettek és tesznek. Továbbá azt tanácsolják mindenkinek, hogy súlyos esetben ne induljanak kórházba, hanem inkább telefonáljanak újra.

Hirdetés