Kezdőlap AKTUÁLIS Megjelent a Magyar Közlönyben – Nagy bejelentést tett a kormány

Megjelent a Magyar Közlönyben – Nagy bejelentést tett a kormány

A korábbiaknál kedvezőbb feltételekkel igényelhető az egyedi kormánydöntéssel (EKD) nyújtható vissza nem térítendő készpénztámogatás, melynek összege már nem 5 millió, hanem 3 millió euró is lehet egy fejlesztés esetén.

 

Ennek a döntésnek köszönhetően több vállalkozás és beruházás is jogosult lesz az EKD nyújtotta támogatásra, ami segíthet az innovatív és gazdasági növekedést elősegítő projektek megvalósításában. A csökkentett összegű támogatás révén a kisebb vállalkozások és fejlesztések is könnyebben hozzájuthatnak a szükséges forrásokhoz, ami elősegíti a gazdaság élénkítését és a versenyképesség növelését.

Az EKD lehetősége továbbra is fontos eszköz marad a magyar gazdaság fejlődésének támogatásában, és a kormány ezzel az új lépéssel is arra törekszik, hogy a vállalkozásokat ösztönözze az innovációra és a beruházásokra. A kisebb méretű projekteknek is megnyílik a lehetőség, hogy részesüljenek az EKD által nyújtott támogatásban, ami pozitív hatással lehet a gazdaság egészére és a vállalkozások fejlődésére.

A rendeletmódosítás közzétételével csütörtökön a Magyar Közlönyben új lehetőségek nyílnak meg a vissza nem térítendő készpénztámogatás igénylésére a cégek számára. Az eddigieknél alacsonyabb, 3 millió eurós fejlesztés esetén is lehetőség nyílik az egyedi kormánydöntéssel (EKD) nyújtható támogatás igénylésére.Az EY (Ernst & Young) figyelmeztetett arra, hogy ennek a változásnak köszönhetően bővülhet azon cégek köre, amelyek igénybe vehetik a kormánytól kapott támogatást. Ez pedig jelentősen segítheti a kevésbé fejlett településeken található vállalkozásokat és beruházásokat, hiszen könnyebben hozzáférhetnek az EKD nyújtotta támogatáshoz.

Az új lehetőségek segíthetnek a gazdaság fellendítésében és a beruházások előmozdításában, amelyek pozitív hatással lehetnek az ország egészére. A cégeknek így több lehetőségük nyílik arra, hogy beruházzanak és fejlesszenek, és ezzel hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez és versenyképességhez.

Az EY kiemeli, hogy az új rendeletmódosítás jelentős lépés a gazdasági fejlődés támogatásában, és reményei szerint ezzel a változással még több vállalkozás és beruházás élhet majd az EKD nyújtotta lehetőséggel.

Az új szabályok értelmében a település jellegétől függően 3, 5 vagy 10 millió eurós invesztícióra van szükség az EKD pozitív elbírálásához.  • 10 millió euró a beruházási küszöb a legfejlettebb 11 megyeszékhelyen (Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Eger);
  • 5 millió euró 7 megyeszékhely és a járásközpontok közigazgatási területén (Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár és Szolnok);
  • 3 millió euró a limit az összes többi településen.

A jó elbíráláshoz és a vissza nem térítendő készpénztámogatás megnyeréséhez fontos szempontok, amelyekre a vállalatoknak érdemes odafigyelniük:

   1. Megfelelő beruházási összeg: A település jellegétől függően a kormány döntött arról, hogy milyen beruházási küszöbértékek alapján lehet igényelni a támogatást (3, 5 vagy 10 millió euró). A vállalatoknak figyelembe kell venniük ezeket az összegeket és a tervezett beruházásnak meg kell felelnie az adott kategóriában meghatározott minimum összegnek.
   2. Megfelelő szakmai támogatás: A jogszabályváltozás miatt érdemes időben konzultálni tapasztalt szakemberekkel, akik segítenek megfelelően felmérni a beruházási lehetőségeket, az elbírálási folyamatot, és segítenek a támogatási igény benyújtásában.   1. Rugalmas létszámtartás: A létszámtartási kötelezettség rugalmasabbá válása lehetővé teszi a társaságok számára, hogy az üzleti körülményekhez igazodva könnyebben alkalmazkodjanak a létszámváltozásokhoz. A beruházás megelőző létszám megtartásának minimum 75%-os teljesítése esetén a vállalatok továbbra is jogosultak lehetnek a teljes támogatásra.
   2. Támogatási szerződés módosítása: Ha a társaság nem teljesíti az eredetileg vállalt létszámtartási kötelezettséget, a jogszabály lehetővé teszi a támogatási szerződés módosítását a megfelelő teljesítés érdekében.

Összességében az új rendeletmódosítás lehetőséget teremt a vállalatok számára, hogy könnyebben hozzájussanak a kormánytól nyújtott vissza nem térítendő készpénztámogatáshoz, ami pozitív hatással lehet a beruházásokra és fejlesztésekre, valamint a gazdasági növekedésre. A szakmai támogatás és a megfelelő tervezés azonban kulcsfontosságú a sikeres pályázathoz.

loading...