Kezdőlap AKTUÁLIS Megjelent a Magyar Közlönyben – Módosította a törvényt Orbán Viktor

Megjelent a Magyar Közlönyben – Módosította a törvényt Orbán Viktor

Hirdetés

Az Magyar Közlönyben megjelent információk alapján Orbán Viktor miniszterelnök módosította a halottvizsgálattal kapcsolatos rendeleteket.

 

Hirdetés

A hvg.hu észlelése alapján kiderült, hogy az említett változtatások széles körű hatással vannak a temetőkkel, temetkezésekkel, boncolással és halottvizsgálattal kapcsolatos korábbi szabályokra.

Az új rendeletmódosítás szerint a továbbiakban a holttest azonosításához szükséges űrlapokat nemcsak egy végtagra, hanem két végtagra is el kell helyezni. Ezt a gyakorlatot a helyszínen végző orvos vagy mentőtiszt köteles megvalósítani a halottvizsgálat során. Ezenfelül, a holttestek szállítóinak figyelmét mostantól egy piros cédulával is fel kell hívni arra, ha az elhunyt fertőző betegség következtében hunyt el.Ezek az új előírások az elhunytak azonosításának megbízhatóságát és a közegészségügyi szempontokat hivatottak szem előtt tartani, és a jövőbeni elhunytak kezelése során lépnek életbe.

A jövőben az űrlapokon számos új adatot kötelezően rögzíteni szükséges:

  • Az elhunyt neve, személyi száma, születési helye és ideje,
  • A halál pontos ideje és helye. Ha ezek nem ismertek, akkor a szakembereknek be kell becsülniük ezeket az információkat,
  • Az intézmény neve, ahová a holttestet szállítják,
  • A szállítást végző szervezet és személy neve,
  • Az elrendelő orvos vagy mentőtiszt neve, munkahelye, beosztása és elérhetősége.
Az elhunytat mindaddig ismeretlenként kell kezelni, amíg a pontos azonosítás megtörténik. Ezen szabály alól csak a halvaszületett magzat és az élve született, de a szülést követő 168 órán belül elhunyt csecsemő jelent kivételt.

A módosítások alapján a mentőtisztek csak külön képzés elvégzése után végezhetnek helyszíni halottvizsgálatot, és még a képzés után sem jogosultak a koraszülött holttestének vizsgálatára. Az új rendelet értelmében a mentőtisztek sem helyszíni halottvizsgálatot nem végezhetnek, ha az elhunyt egészségügyi adatai nem elérhetőek. Ilyen esetben a holttestet további vizsgálat céljából egy orvosnak kell átadniuk – írta a hvg.hu.

Hirdetés