Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Meg van a biztos módszer: soha többé nem pukkad ki a hurka...

Meg van a biztos módszer: soha többé nem pukkad ki a hurka és a kol­bász, ha így sütöd!

Hirdetés

Szur­kálni? Nem szur­kálni? A leg­gya­kor­lot­tabb há­zi­asszo­nyon is képes ki­fogni a hurka és a kol­bász. Pedig po­fon­egy­szerű a meg­ol­dás – nagy­anyá­ink is így sü­töt­ték, ezt fi­gyeld!

Beköszöntött az ősz, ilyenkor kerülnek a boltok polcaira a disznótorosok, így a hurka és kolbász. Sokan imádják sülve a szaftos, omlós finomságot: kenyérrel, mustárral, savanyúsággal. Bármelyik étkezésnél meg lehet sütni egy adagot, reggel pont úgy elfogy, mint vacsorára, és  a család soha nem fog ráunni.

Hirdetés

Azonban nagyon sokszor fordul elő, hogy az ízléses tálalásnak lőttek, mert a legnagyobb körültekintés és gondosság ellenére is szétdurran a kolbász vagy a hurka – és ebből a szempontból teljesen mindegy, serpenyőben vagy tepsiben sütjük. És sokszor az is mindegy, megszurkáltuk-e őket; így is, úgy is kettérepednek.

A régi asszonyok titka a sütés módjában rejlett: nem sütötték együtt a hurkát és a kolbászt, és nagyon óvatosan bántak a hőfokkal.

1. Kolbász sütése

Tedd lábasba vagy tepsibe, és tégy alá egy evőkanál disznózsírt. Középmeleg sütőben, lassan süsd meg. Az alacsony hőfoknak köszönhetően nem fog szétpukkanni.

2. Hurka sütése

A véres és májas hurkát lábasba vagy tepsibe tedd, és nem túl forró sütőben kezdd el sütni. Megszurkálni nem szabad, mert a szúrások helyén hajalmos szétszakadni a bél.

Tűzhelyen, serpenyőben mindig fedő alatt süsd! Tegyél alá kevés zsiradékot, majd tíz perc sülés után vedd le a fedőt, és pirítsd készre.

Forrás

Hirdetés