Kezdőlap EGÉSZSÉG Másképp hat a vírus a nőkre, mint a férfiakra!

Másképp hat a vírus a nőkre, mint a férfiakra!

Egy felmérés adatai alapján a vírusos fertőzések veszélyesebbnek bizonyultak a férfiak körében, mint a nők esetében.

 

Kutatók egy csoportja felfedezte, hogy az 1-es típusú humán T-sejt limfotróp vírus (HTLV-1), ami a leukémia egyik fő okozója, a nők szervezetében ritkább esetekben okoz betegséget, mint a férfiaknál.

A férfiak elhalálozásának oka -régóta köztudott- a fertőző betegségeknek köszönhető számottevően, amit eddig a férfiak és a nők immunrendszerének különbségével állapítottak meg.

A vírusok ugyanis sok esetben másképp működnek a nőknél, mint a férfiaknál.

Úgy tűnik azonban, hogy a vírusok másképp működnek a férfi és a nő szervezetében.„Elképzelhető, hogy mindennek komplex evolúciós oka van. Mintha a vírusok eleve úgy fejlődtek volna ki, hogy kevésbé legyenek veszélyesekre a nőkre, mint a férfiakra, hogy egy esetleges járvány esetén több nő maradjon életben. Fontos tényező az is, hogy a vírus kisebb eséllyel terjedjen anyáról gyermekre, szülés és szoptatás során” – mondja a kutatást vezető Dr. Francisco Úbeda, a Royal Holloway munkatársa.

A WHO és kínai tudósok által nyilvánosságra hozott adatok alapján a fertőzésgyanús esetekre nézve a nők esetében 1,7%, a férfiak esetében viszont 2,8% a halálozási arány, a fertőzést biztosan elkapóknál viszont már 4,7% a férfiak és 2,8% a nők esetében a halálozási mutató, még úgy is, hogy a fertőzések számát nézve nagyjából egyenlő a megbetegedő nők és férfiak száma.


Több szakértő szerint a nemek közti eltérést az okozhatja, hogy a férfiak között magasabb a dohányzók és a rendszeres, krónikus alkoholfogyasztók száma, míg mások szerint a férfiaknál fennálló több egészségügyi probléma (szívbetegségek, cukorbetegség), miatt veszélyesebb rájuk nézve a koronavírus, miközben a nők immunrendszere erősebb. Ezt erősíti meg a Worldometer adatbázisa is, ami szerint a halálozási arány jelentősen megugrik, amennyiben a betegnek egyéb egészségügyi problémája is van.

A Telegraph több példát is említ: a globális, nagyjából 2-3%-os halálozási arány

  • 10,5%-ra ugrik szív- és érrendszeri betegség,
  • 7,3%-ra cukorbetegség,
  • 6,3%-ra krónikus légzőszervi betegség,
  • 6%-ra magas vérnyomás
  • és 5,6%-ra rákos betegek esetében.

tudasfaja.com

loading...