Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Már 1912-ben figyelmeztettek a globális felmelegedésre! A jóslatok szerint ez még csak...

Már 1912-ben figyelmeztettek a globális felmelegedésre! A jóslatok szerint ez még csak a kezdet…

Hirdetés

106 évvel ezelőtt egy új-zélandi újságcikk a megnövekedett szénhasználat miatt kialakult problémáról, mégpedig a globális felmelegedésről cikkezett.

“A világ kohói most évi kétmilliárd tonna szenet égetnek el. Amikor ez elég, egyesülve az oxigénnel évi hétmilliárd tonna szén-dioxidot bocsát a légkörbe.

Hirdetés

Ez által a levegő egy hatékonyabb takaróvá válhat a Föld számára és a bolygó hőmérséklete is emelkedhet.

A hatás néhány évszázadon belül jelentős lesz”-írta a The Rodney and Otamatea Times című napilap tudományos rovatában 1912. augusztus 14-én megjelent írást a Live Science tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ez a bekezdés eredetileg a Popular Mechanincs című folyóirat márciusi számában jelent meg, képaláírásként. Az eredeti cikk címe “1911 meglepő időjárása: a szén elégésének hatása a klímára –

Mit jósolnak a tudósok a jövőre”, melyben Francis Molena azt fejtegette, hogy milyen kapcsolat van a levegőben levő szén-dioxid, és a hőmérséklet emelkedése között.

“Mivel a szén elégetése szén-dioxidot termel, fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon ezen üzemanyag széles körű használata a modern időkben fontos tényező lehet-e a légkör szén-dioxiddal való megtöltésében, és közvetve hozzájárul-e a Föld hőmérsékletének emelkedéséhez”.

Jeff Nichols, az Illinoisi Egyetem történésze elmondta, hogy számos példát talált arra, hogy 1883 és 1912 között olyan napilapok, mint a The New York Times, The Philadelphia Inquirer vagy a The Kansas City Star megjelentettek cikkeket arról, hogyan hat a klímára a szén-dioxidszint növekedése.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) becslése szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás 65 százalékát a szén-dioxid adja, a szén-dioxid kibocsátás 1900 és 2010 között 90 százalékkal növekedett.

2014-ben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Oroszországi Föderáció és Japán voltak.

Hirdetés