Kezdőlap EGÉSZSÉG Magas a vérnyomásod? Semmiképp ne csináld ezeket, mert tovább emelkedhet!

Magas a vérnyomásod? Semmiképp ne csináld ezeket, mert tovább emelkedhet!

A vérnyomás probléma sajnos elég gyakori jelenség a magyar népesség körében. Legyen az magas vagy alacsony, egyik sem ideális helyzet. Mindkét állapot esetében oda kell figyelnünk egyes tényezőkre, hogy ne rontsuk tovább az állapotunkat.

A magas vérnyomást igyekszünk levinni a normál értékre, az alacsonynál azonban különösebb kezelés nincs, viszont elmondható, hogy mindkét esetben sokat jelentenek az életmód tényezők.

Magas vérnyomás esetén…

Először is említsük meg a koffein tartalmú italokat, amelyek pulzus és vérnyomás emelkedést is kiválthatnak. Ezeket csak módjával szabad fogyasztani. Ne feledkezz meg róla, hogy az energiaitalok és egyes teák is ide sorolandóak.

Fontos, hogy a sózásra és az ételek só tartalmára is figyelmet fordíts, ha magas a vérnyomásod. Különösen a feldolgozott élelmiszerek (szószok, öntetek, félkész ételek, húskészítmények, befőttek, konzervek, stb.) követelik meg az óvatosságot, de az után sózásnál is érdemes visszafognod magad.

Ülő helyzetben a keresztbe tett lábak vagy a törökülés képesek növelni a felsőtestben a vérnyomást, hiszen ilyenkor az alsó végtaghoz futó erek el vannak szorítva. Ez a testhelyzet nem túl ideális magas vérnyomás esetén.

Alacsony vérnyomás esetén…

A sós ételekkel nem kell olyan óvatosan bánni, de természetesen túlzásba sem kell esni vele. A nassolnivalók közül jobb választás a sós, mint az édes.

A megfelelő lábtartás ebben az esetben szintén segítség lehet. Mivel az alacsony vérnyomással rendelkezők gyakran tapasztalnak szédülést, gyengeséget, ezért a keresztbe tett lábak gyors megoldást jelenthetnek, hiszen emelik a vérnyomást.

A hirtelen felállást is kerülni érdemes, mert a következtében szédülés léphet fel, hiszen még inkább leesik ilyenkor a vérnyomás. Ebben az esetben lassan mozogjunk, kerülve az elesés veszélyét.

Alacsony vérnyomással a forró fürdők, a szauna és a tűző nap sem a legjobb választás, hiszen a melegben jobban kitágulnak az erek, ami tovább csökkenti a vérnyomásértékeket, ezzel szédülést kiváltva.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...