Kezdőlap EGÉSZSÉG Lábgörcs, lyukas fogak, gyenge körmök… ezt pótold a szervezetdben és nem lesz...

Lábgörcs, lyukas fogak, gyenge körmök… ezt pótold a szervezetdben és nem lesz nagyobb baj

Hirdetés

A szervezet kalciumhiánya számos egészségügyi problémához vezethet. A 19-50 éves korú nők és férfiak kalcium szükséglete naponta 1000 mg. Az 51-71 éveseké ennél már valamivel magasabb, 1200 mg.

 

Hirdetés

Ha a táplálkozásunk szegényes kalciumban, akkor ez a vér kalciumszintjének csökkenését fogja eredményezni. Ennek következtében a szervezet felszabadít egy parthormon (PTH) nevű hormont, amely segíti a csontszövet bontását az alacsony vér kalciumszint szabályozására.

Ha a kalciumhiány hosszabb ideig áll fenn a szervezetben az növeli a csontritkulás kockázatát. Az alacsony kalciumszintet hipokalcémiának is nevezik, amely különféle módokon manifesztálódhat, bár az érintettek nem veszik egyértelműnek a tüneteiket.

A kalciumhiány okai

A kalciumhiány fő oka a nem megfelelő táplálkozás. Egyes magas cukor-, foszfor- vagy káliumtartalmú termékek csökkentik a kalcium felszívódását és növelik a veseelégtelenség előfordulásának kockázatát. A cukros ételek az alkohol, a só és a koffeintartalmú termékek csökkenthetik a szervezet kalciumszintjét.

Hogyan kezelik a hipokalcémiát?
A legfontosabb ebben az esetben betartani az orvosi utasításokat, mert a probléma súlyosbodása a szívroham kockázatát is növelheti. Valószínűleg táplálkozásbéli ajánlásokról és kiegészítésről is szó fog esni.

A legjellemzőbb tünetek:

Lábgörcsök. A kalcium hiány az izmok görcsös összehúzódását okozhatja.

Remegés vagy zsibbadás érzése a kézben és a lábakban.

Szuvas fogak.

Körmök gyengesége.

Alvási problémák. A kalcium serkenti a melatonin termelését, amely éjszaka, sötétség beálltával kezd termelődni.
Törések. A csontok gyengülnek a kalciumhiány miatt.

Neurológiai tünetek. A memóriavesztés és a hallucinációk a kalciumhiány jelei lehetnek.

Kalciumban gazdag termékek: sajtok, dió, mák, mogyoró, gesztenye, pisztácia, joghurt, tejföl, tej, banán, ribiszke, szeder

tudasfaja.com

Hirdetés