Kezdőlap EGÉSZSÉG A kurkuma hatékonyabb mint 8 különféle gyógyszercsoport

A kurkuma hatékonyabb mint 8 különféle gyógyszercsoport

A kurkuma manapság az egyik legalaposabban kutatott növényünk.  A gyógynövény tulajdonságait elsősorban fő alkotórésze a kurkumin adja, amelyet több mint 5600 lektorált és publikált orvosbiológiai kutatás bizonyít.

Tény, hogy az öt évig tartó kutatási projekt több mint 600 lehetséges megelőző és terápiás alkalmazási területet fedett fel, valamint 175 különböző kedvező élettani hatásra derített fényt.

 

A kurkuma hatóanyaga- e figyelemreméltó fűszerről végzett kutatások és az egyre több megjelenő tanulmány szerint- felülmúlja az alábbi gyógyszercsoportok hatásait:

1. Lipitor / atorvasztatin (koleszterinszint karbantartó gyógyszerek):

A 2008-ban megjelent tanulmány a “Drugs in R&D” úgy találta, hogy a kurkumában lévő kurkuminoidok kedvező módon hasonlatosak a kereskedelmi forgalomban lévő atorvastatin nevű hatóanyagú gyógyszerekhez. Ezek a gyógyszerek az endothél diszfunkciókat hivatottak kiküszöbölni, az atheroszklerózist okozó patológiás vérerek állapotán javítva, 2-es típusú cukorbetegeknél pedig gyulladás és oxidatív stressz csökkentő hatását tartják számon.

2. Kortikoszteroidok (szteroid gyógyszerek):

Az 1999-ben megjelent tanulmány fitoterápiás kutatás témakörében megállapította, hogy a kurkuma elsődleges polifenolja: a sáfrány színű pigment, az úgynevezett kurkumin, kedvezőbb eredményekkel gyógyította az ú.n. anterior uveitis- gyulladásos szembetegséget, mint a szteroidok. Egy 2008-ban a “Critical Care Medicine” c. folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy állatmodellben a kurkumin felülmúlta a kortikoszteroid tartalmú gyógyszert (a dexamethasont). Alternatív terápiaként választását javasolják tüdő transzplantáció-asszociált sérülések esetében a gyulladás regulálására. Egy korábbi, 2003-as “Cancer Letters” tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a kurkumin megintcsak jobban teljesített a tüdő ischaemia-repurfúziós sérülés modellekben, mint a dexamethason.3. Antidepresszánsok (pl: Prozac):

2011-ben az “Acta Poloniae Pharmaceutica” folyóiratban azt a megállapítást közlik le, miszerint a kurkumin állatmodellben hatékonyabban képes csökkenteni a depressziós viselkedést, mint a depresszióra felírt gyógyszerek.

4. Aszpirin (véralvadásgátló):

Az 1986-ban megjelent in vitro és ex vivo tanulmány a német “Arzneimittelforschung” tudományos lapban megállapította, hogy a kurkumin vérlemezke- összetapadás ellenes és prosztaciklin hatása az aszpirinéhez hasonlatos, jelezve ezzel azt, hogy véralvadásra hajlamos betegeknél az érrendszeri trombózist kikerülendő arthritisz ellenes terápia nagy hatékonyságú alternatív terápiája lehet.

5. Gyulladásgátló gyógyszerek:

A 2004-ben megjelent “Oncogen” című folyóirat tanulmányában kutatók azt részletezik, hogy a kurkumin (és a rezveratrol is! ) az aszpirin, ibuprofen, sulindac, fenilbutazon, naproxen, indometacin, diclofenac, dexametazon, celecoxib és tamoxifen hatóanyagú gyógyszerek gyulladásgátló és tumorsejtek osztódását gátló hatásával veszi fel a harcot.

6. Oxaliplatin (kemoterápiás gyógyszer ):

A 2007-ben, az “International Journal of Cancer”-ben megjelent tanulmány úgy találta, hogy a kurkumin felülmúlja az oxaliplatin, mint rákos sejt antiproliferatív agens hatását a colorectalis rákos sejtvonalakban.

7. Metformin (diabétesz gyógyszer):

2009-ben, a ” Biochemistry and Biophysical Research Community”- ban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a kurkumin értékes lehet a cukorbetegség kezelésében, megállapítva, hogy az aktiválja az AMPK hatásmechanizmust (amely növeli a glükóz felvételét), és elnyomja a glukoneogenetikus génexpressziót (ami gátolja a glükóz termelést a májban) a hepatoma sejtekben (a máj rákos sejteiben). Érdekes módon azt találták, hogy a kurkumin 500-tól 100.000-szer (a tetrahydrocurcuminoidokra (THC)-ra vonatkoztatva) hatékonyabb, mint a metformin nevű gyógyszer az AMPK és az acetil-CoA karboxiláz (ACC) ciklusok aktiválásában.

8Gyógyszerrezisztens rákfajták:

Egy másik kutatási vonal a kurkuma és összetevői figyelemre méltó terápiás tulajdonságait fedi fel a gyógyszer rezisztens és multirezisztens rákfajták kezelésében.   Mára már több tucat tudományos anyag bizonyítja a kurkumin vezető rákölő szerepét.

Nem kevesebb, mint 54 tanulmányt találtunk, amely közül mind azt jelzi, hogy a kurkumin rákos sejtek halálát indukáló hatással rendelkezik, illetve a gyógyszer-rezisztens sejtvonalakat érzékennyé teszi a hagyományos kezelésekre.

27 tanulmányt ismerünk, amelyben a kurkumin képes sejthalált előidézni, vagy a multigyógyszer rezisztens rákos sejtvonalakat felkészíteni, érzékennyé tenni hagyományos kezelésekre.

Figyelembe véve a kurkuma több ezer éves erős múltját, azt ahogy különböző kulturák élelmiszerként és gyógyszerként használták évezredeken át, a kutatók a kurkumint alternatív adjuváns kezelésként javasolják a rákkal folytatott harcban.

Nekünk is van ám egy jó javaslatunk: használjuk a kurkumát minden nap, kisebb kulináris dózisokban, szórjuk bele a levesekbe, főzelékekbe stb, hogy később ne legyen szükségünk a nagyobb koncentrációjú kivonatra. A súlyos betegségek megelőzése a legjobb gyógymód!

forrás:naturahirek.hu

loading...