Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Kirobbant a botrány, hiánycikk lett a termék, Magyarországon is ezzel fogynak az...

Kirobbant a botrány, hiánycikk lett a termék, Magyarországon is ezzel fogynak az emberek

Már az elmúlt év végén felröppentek a hírek, hogy egy eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerből a fogyni vágyók kezdtek rohamos felvásárlásba.

 

Állítólag a legalábbis meghökkentőnek tűnő „divat” a TikTokról indult, ahol hatékony fogyókúrás gyógyszerként hirdették többen is.

Nem jutnak hozzá a betegek

Eddig főleg külföldön jelentett problémát, hogy a gyógyszer hiánycikké vált, így a cukorbetegek sem juthattak hozzá. Mostanra viszont már hazánkba is begyűrűzött a jelenség.

Ahogyan arról a Blikk is hírt adott, az ismert műsorvezető, Tatár Csilla, pár napja közösségi oldalán tett közzé ezzel kapcsolatban egy bejegyezést.

„Tárgyilagos leszek, pedig elég pipa vagyok. A családunkban van cukorbeteg (2-es típusú), akinek az orvos által felírt gyógyszerét (ez egy injekció, amit hetente kap a páciens) gyakran én váltom ki.Ezt a gyógyszert a cukorbetegség kezelésre találták ki. Tényleg fantasztikusan működik. Mellékhatásként a cukorbetegek fogyni is szoktak tőle, ami önmagában sokat segít a 2-es típusú diabétesszel küzdőknek.

Ezt az injekciót felfedezték maguknak azok az idióták, akik ezzel ‚fogynak’…” Néhány bosszús megjegyzés után leírta azt is: „Ma a gyógyszertárban a gyógyszerész szó szerint azt mondta, ‚boldog-boldogtalan szúrja magába’. Országos hiánycikk lett. Így a valódi betegek nem tudnak hozzájutni.


Orvosnak kell döntenie róla

Az ügy kapcsán dr. Bense Tamás orvos lapunknak elmondta, hogy a cukorbetegség elleni injekciónak valóban van fogyasztó hatása, amit a gyógyszer betegtájékoztatója is részletesen leír. Mindig az orvos dönt arról, hogy az elhízott betegnek milyen terápiás módszert javasolt, de mivel az elhízás az életet veszélyeztető állapot is lehet, ezért ilyenkor indokolt, hogy fogyást elősegítő injekció kúrát írjon fel az orvos. A szóban forgó injekció egyébként közel 60 ezer forintba kerül, a három ampulla körülbelül két hónapig elegendő mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. A szakember hangsúlyozta, hogy természetesen az nem helyes, ha valaki saját elképzeléséből alkalmazza a gyógyszert, ezt csak és kizárólag orvosi javaslatra szabad megtenni.

Ismeretlenek a következmények
Korábban amerikai orvosok már figyelmeztettek arra is, hogy a gyógyszernek rengeteg kellemetlen mellékhatása van, köztük hasmenés, hányás és hányinger. Emellett bár lehet, hogy segít a fogyásban, de a hosszú távú következményei még nem ismertek, mivel pár éve került csak a forgalomba – szerepelt a thecut.com összeállításában. A gyógyszereket kifejezetten cukorbeteg embereken tesztelték, ezért nem lehet tudni, hogy „egészséges” embereken milyen következményekkel járhat a használatuk.

Sokan tartják felelőtlenségnek

Tatár Csilla bejegyzése alatt több tucatnyian írták le a véleményüket. Sok hozzászóló állítása szerint hasonló helyzetben van. Hiába szeretnék kiváltani a patikában, sok helyen nem kapható. Volt aki az ötödik-hatodik gyógyszertárban jutott csak hozzá. A kommentelők nagy része felháborítónak tartja, hogy milyen sok a felelőtlen ember, ám ugyanennyien hibáztatják az orvosokat is, akik felírják a fogyni vágyóknak ezt a gyógyszert.


Sokan úgy gondolják, hogy a használókat kellene felvilágosítani arról: helytelen az, amit csinálnak. Mások szerint mostanában az a módi, hogy bekapunk egy tablettát és már fogyni is akarunk tőle. Úgy vélik, sokkal több a fogyni vágyó, lusta, testképzavaros ember, amint a felelősségteljesen gondolkodó, empatikus. Többen értetlenül szemlélik az új „divatot”, mondván: nincs az a súlytöbblet, amiért fölöslegesen magukba szúrnának bármit is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tatár Csilla (@csillatatar) által megosztott bejegyzés

“Volt már rá példa, hogy valami mellett vagy éppen ellen felemeltem a hangomat, de váratlanul, a tegnap esti story indított el olyan lavinát, amire nem számítottam.. Orvosok, gyógyszerészek, civil emberek, betegek, lassan 1000 felett lesz az üzenetek száma..😳 Hogy változás történik -e, azt nem tudom, de már önmagában az, hogy kimondunk valamit, ami sokakat feszít, gyógyító erővel bír! Konklúzió: ne legyél hülye! Ne kockáztasd az egészségedet és azokét se, akiknek meg szükségük van arra a gyógyszerre, amit te indokolatlanul használsz..😤
Ez történt tegnap:
” Tárgyilagos leszek, pedig elég pipa vagyok.
A családunkban van cukorbeteg (2-es típusú), akinek az orvos áltál felírt gyógyszerét (ez egy injekció, amit hetente kap a páciens) gyakran én váltom ki.
Ezt a gyógyszert a cukorbetegség kezelésre találták ki. Tényleg fantasztikusan működik.
Mellékhatásként a cukorbetegek fogyni is szoktak tőle, ami önmagában sokat segít a 2-es típusú diabétesszel kűzdőknek.
Ezt az injekciót felfedezték maguknak azok az idióták, aki ezzel “fogynak” 6 kilóról, 3-ra kb. (vagyis tök egészséges, de tesképzavaros emberek, leginkább nők)
Ők aztán megtalálják a kiskaput, hogy felirathassák maguknak a gyógyszert.
(bravó kedves orvosok, akik ilyet csinálnak)
Persze aztán a kommunikáció az, hogy életmódváltás, mindfulness..blabla, meg edzés van a fantasztikus átalakulás mögött. (holy shit!)
Ma a gyógyszertárban a gyógyszerész szó szerint azt mondta, “Boldog-boldogtalan szúrja magába” Országos hiánycikk lett. Így a valódi betegek nem tudnak hozzájutni.
Bravó.”

loading...