Kezdőlap AKTUÁLIS Készüljenek a magyar autósok – életbe lép a benzinkutakon, sokan nem örülnek...

Készüljenek a magyar autósok – életbe lép a benzinkutakon, sokan nem örülnek majd ennek

Hirdetés

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta, hogy a hazai üzemanyagárak nem térnek el jelentősen a szomszédos országok átlagárától.

 

Hirdetés

Kiemelte, hogy az utóbbi napokban bekövetkezett európai termékárak csökkenése hamarosan hatással lehet a hazai üzemanyagárakra is.

Mint ismert, Nagy Márton nemrég bejelentette az üzemanyag árstopot. A nemzetgazdasági miniszter hétfőn találkozott a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőivel, köztük a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutak Szövetsége delegáltjaival, valamint a Mol képviselőivel.

Az egyeztetés oka a hazai üzemanyagárak magas szintje volt, mivel a minisztérium szerint a benzin 8 forinttal, a gázolaj pedig 15 forinttal drágább, mint a szomszédos országokban.

Grád Ottó és a szövetség javasolták a statisztikai összehasonlítás módszertanának módosítását. A heti adatok helyett havi adatokat használnának, hogy jobban figyelembe vehessék a régiós különbségeket.

Szerinte nem helyes, hogy az árfigyelő rendszerben távolabbi piacok, mint a lengyel vagy a bolgár, árait is figyelembe veszik. Ha csak a közvetlen szomszédok árait nézzük, a hazai árak nem térnek el jelentősen az átlagtól.A havi adatok használata lehetővé tenné az ármozgások dinamikájának jobb követését, és valósabb képet adna a piacról, mivel az üzemanyagok európai jegyzésára, a kőolaj világpiaci ára és a devizaárfolyamok változása hirtelen jelentkezhet.

Grád Ottó a nyár hátralévő részében várható üzemanyagárakról is beszélt. Bár kockázatos előrejelzést készíteni, kedvező, hogy a Beryl hurrikán nem okozott komoly károkat, így nem volt jelentős hatással az amerikai piacra és a finomítói kapacitásokra, ami stabilizálta az európai piacokat is. Emellett a Közel-Keleten sincs eszkaláció, ami szintén segíti a piac normalizálódását.

Ha nem történik rendkívüli politikai esemény, a következő hetekben stabil piaci viszonyok között, hordónkénti 85 dolláros olajárral lehet számolni.

Ez kedvezően hat a hazai üzemanyagárakra, még ha a kormányzati bejelentések után az árfolyamok kedvezőtlen irányba is mozdultak el.

A magyar üzemanyagpiac kilátásai jelenleg stabilnak tűnnek, azonban a jövőben is számos tényező befolyásolhatja az árak alakulását. Az európai és globális piaci változások, valamint a kormányzati beavatkozások mind fontos szerepet játszanak a hazai üzemanyagárak meghatározásában.A Magyar Ásványolaj Szövetség továbbra is aktívan figyelemmel kíséri a piac alakulását és javaslatokat tesz a szabályozási keretek javítására, hogy a hazai árak versenyképesek maradjanak a régióban.

Grád Ottó kijelentései és a szövetség javaslatai világosan mutatják, hogy a piaci dinamika követése és a megfelelő szabályozási lépések kritikus fontosságúak a stabil és igazságos üzemanyagárak fenntartásához Magyarországon.

Hirdetés