Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a vége! Eddig tart az árstop Magyarországon

Itt a vége! Eddig tart az árstop Magyarországon

Az agrárminiszter szerint az árstopok betöltötték a szerepüket, de most már megtörtént az inflációs fordulat, ezért hamarosan kivezethetik őket.

– Nem fogja kivezetni az árstopokat a kormány április 30. előtt, viszont ha a pénzromlás csökken, akkor a meghosszabbításuknak sem lesz oka – mondta Nagy István a Napi.hu-nak adott interjújában.

Hamarosan túl lehetünk az inflációs csúcson, így az ársapkák már anélkül kivezethetők lehetnek április 30-tól, hogy ezzel ne nőjön érdemben a lakosság terhe

– fogalmazott az agrárminiszter, aki szerint a magyar inflációt az üzletek mesterségesen hajtották fel a különböző gazdasági nehézségekre hivatkozva.Az árstop végére vonatkozó kérdés a jelenleg is zajló Kormányinfón is felmerült. Gulyás Gergely annyit között, hogy április 30-ig biztosan fennáll az élelmiszerárstop, de hozzátette, hogy az árstopot egészen addig lehet fenntartani, amíg az ellátásbiztonság fennáll. 

Pár héttel a határidő lejárta előtt döntenek majd arról, hogy meghosszabbítják-e és ő is azt mondta, amit Nagy István, miszerint az fogják mérlegelni, hogy a hosszabbítás nem okoz-e ellátási problémákat.

Nagy István a Napi.hu-nak azt mondta, hogy nagy valószínűséggel csökkenni fog az élelmiszerek drágulásának mértéke a következő hónapokban, legalábbis a piaci folyamatok ezt vetítik előre. Hozzátette, hogy szerinte a szociális intézkedésként bevezetett árstopok nem gerjesztették az inflációt, az Európában legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedésről az üzletláncok tehetnek.Egyértelmű, hogy az árstopos termékek helyettesítő termékeinek, például az 1,5 százalékos tejnek az ára az egekbe szökött, az akár 80-100 százalékos drágulást pedig biztosan nem indokolják a piaci folyamatok. Éppen ezért a versenyhivatal kiemelten vizsgálja, hogy az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést

– mondta Nagy István, majd arról is beszélt, hogy az árstopok szociális intézkedésként védték a magyar háztartásokat, és ezt a célt teljes mértékben ellátták. Kiemelte, hogy a kormány érdekelt az árstopok kivezetésében, hogy a piaci verseny helyreállhasson, de fontosnak tartja, hogy erre csak akkor lesz lehetőség, ha a gazdaság is készen áll rá.El kell kerülni, hogy az árstopok kivezetése a túlságosan felhajtsa az élelmiszer-inflációt. Az üzletek és a kormány is április 30-ra készül, így az előtt nem valószínű, hogy kivezetnénk az intézkedést

– nyilatkozta a miniszter.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyébként pénteken teszi közzé a januári inflációs adatokat, azonban elemzői várakozások szerint egyelőre tovább emelkedik a hazai infláció, amely már így is nálunk a legmagasabb egész Európában, az élelmiszerárak drasztikus emelkedése pedig még a kelet- és közép-európai régión belül kiemelkedő Magyarországon.

loading...