Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a kormány friss bejelentése

Itt a kormány friss bejelentése

Hirdetés

Az év végéig érvényes rezsiszabályozás kapcsán a kormány további döntéseket tervezhet a gáz- és áramárak alakulásával kapcsolatban.

 

Hirdetés

A miniszterelnök, Orbán Viktor, nemrégiben azonban már jelezte, hogy nincs konkrét időpont a rezsicsökkentés árfelülvizsgálatára vonatkozóan. Ennek ellenére a piaci árak jelentős csökkenése és az energiahivatal szerepe a következő lépésekben kiemelkedő fontosságot kap.

A kormányzati nyilatkozatok és a piaci árak figyelembevételével a jelenlegi rezsiszabályozás december 31-ig érvényes. Ezután a kormánynak lehetősége lesz arra, hogy átfogóbban értékelje az energetikai árakat és szükség esetén változtasson rajtuk.

Az RTL riportja alapján úgy tűnik, hogy a nemzetközi gázárak az elmúlt másfél évben drasztikusan csökkentek. Ez kulcsfontosságú tényező lehet az esetleges árváltoztatásokban, és a kormány elkötelezettségét mutatja a lakossági rezsicsökkentés ügyében.

Az RTL által említett adatok azonban pontatlanok lehetnek, és figyelembe kell venni, hogy a holland gázárak éves változása eltérhet a lakossági gázáraktól. A gázárak változása egyike a kormány számára fontos szempontoknak a jövőbeli döntések során.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy az árfelülvizsgálatok nagy része az energiahivatal hatáskörébe tartozik, és ezt a testület teljesen függetlenül hajtja végre. A Demokratikus Koalíció drasztikus gázárcsökkentést követel, míg a kormányfő hangsúlyozza, hogy folyamatosan figyelik a piaci történéseket.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint a tavalyi hosszú távú szerződések miatt a jelenlegi árak még nem teljesen tükrözik a piaci változásokat. A gáz- és áramárak közötti kapcsolatot is kihangsúlyozza, mivel az áram ára követi a földgáz árát, amely egyensúlyozó energia a megújuló források időjárásfüggő működésével szemben.

A kormány jövőbeli intézkedései lehetnek hatással az energiaköltségekre, és a fogyasztók részéről érdemes figyelemmel kísérni az esetleges változásokat. A piaci árak és a nemzetközi gazdasági helyzet alakulása kulcsszerepet játszhat a kormányzati döntések kialakításában.

Hirdetés