Kezdőlap AKTUÁLIS Íme a kormány váratlan bejelentése – Változhat a rezsicsökkentés

Íme a kormány váratlan bejelentése – Változhat a rezsicsökkentés

Gulyás Gergely a legutóbb tartott kormányinfón ismertette a kormány legfrissebb döntéseit, álláspontját és intézkedéseit.

 

Az elhangzott legfontosabb kijelentések:

  • Oroszország nemzetközi jogot sértett – ez a magyar kormány egyértelmű álláspontja. Politikai értelemben hitvita van abban, hogy ki a felelős a háborúért.
  • Át kell tekinteni a gyermekvédelmi szabályokat, azért is, mert 2017 óta folyamatosan emelkedik a gyermekpornográfia bűncselekmény elkövetőinek száma. A kormány nem tárgyalt arról, kell-e máshogy büntetni a szexuális kapcsolatot azonos nemű kis- és felnőttkorú esetén.
  • Marad a rezsitámogatás, és április 30-áig az átlagfogyasztás feletti ár valamint az extraprofitadó.


  • Gulyás Gergely szerint az Orvosi Kamara véleménye elfogadhatatlan, nyíltan visszatér a hatalmával, ha orvosokat fenyeget, amit a kamarának azonnal be kell fejeznie
  • Takács Péter egészségügyi államtitkár azért méri fel az aktív ágyszámokat, hogy kiderüljön, vannak-e pl átcsoportosítható ágyak az inaktív, azaz szociális ellátást nyújtó ellátásban.
  • A nemzeti tüzépekről nincs még döntés. Előterjesztés létezik, de a részleteket meg kell vitatni.
  • Az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban az Európai Bizottságnál pattog a labda,
  • A Fudan Egyetem a beruházási stop miatt lekerült a napirendről, lehet hogy az azt fenntartó alapítvány is megszűnik.
  • Gulyás megszavazná a finnek és svédek NATO-csatlakozását

A miniszter kijelentettem hogy április 30.-át követően az április végéig érvényes lakossági piaci árak változására sor kerülhet.


A gázkereskedés az nem úgy történik, hogy a napi piaci áron rögtön gázt is lehet vásárolni, hanem a napi piaci áron lehet szerződést kötni, vagy ha hosszú távra kötünk, akkor akár hosszú távú árra is lehet szerződést kötni. Utána be kell szerezni a gázt, és amikor azt adjuk el, akkor lehet ezt az árat érvényesíteni. Ezért állapítottuk meg mi a jelenlegi árakat április 30-áig. Április 30-ig a lakossági piaci ár tekintetében is maradnak a jelenlegi árak, és utána pedig annak fényében, hogy mit, mennyiért tudtunk beszerezni – nyilván most amikor olcsóbb a gáz, akkor próbáljuk mi is lekötni hosszú távra a gázszerződéseket, amennyire ezt a piac egyáltalán megengedi -, akkor lehet majd új árat megállapítani.

– nyilatkozta Gulyás Gergely.

loading...