Kezdőlap AKTUÁLIS Íme a boltok listája – megjelent a Magyar Közlönyben az új rendelet

Íme a boltok listája – megjelent a Magyar Közlönyben az új rendelet

Hirdetés

Magyarország környezetvédelmi erőfeszítései folytatódnak, hiszen mostanra egy új rendeletet fogadtak el, mely számos változást hoz az italcsomagolások és visszaváltás terén.

 

Hirdetés

A rendelet 2024. január 1-jétől lép életbe, és betétdíjat ír elő a nem újrahasznosítható italcsomagolásokra. Az új szabályozás értelmében az egységes betétdíj 50 forint lesz. Az újrahasznosítható csomagolások díját azonban egyénileg határozzák meg.

A rendelet értelmében a betétdíj a termék árába épül be, és minden vásárláskor 50 forintot kell fizetni az újrahasznosítható csomagolásoknál. Azonban a visszaváltásra alkalmas állapotban visszahozott csomagolások esetén a betétdíjat visszakaphatja a fogyasztó. Ezen változások célja a csomagolási hulladék csökkentése és az újrahasznosítás előmozdítása.Az új rendelet az 0,1-3 literes fém, műanyag és üveg italcsomagolásokat érinti. Azoknak a palackoknak, amelyek többutasak és visszakerülnek a gyártóhoz újratöltésre, nem kell betétdíjat fizetni. Az egyszer használatos, ún. egyutas palackokra alkalmazandó betétdíj azonban 50 forint lesz, és ezek után visszaváltásra kerülhetnek.

A gyártókra is komoly kötelezettségek hárulnak. Csak azon termékeiknek a visszaválthatósága lesz biztosítva, amelyeket 2023. november 15-ig regisztráltak, és megfelelnek a szigorú követelményeknek.

Az újrahasznosítható csomagolásokon megfelelő logó és vonalkód lesz, amelyek azonosítják a termékeket a visszaváltás során. A gyártóknak 2024-től DRS szolgáltatási díjat és csatlakozási díjat is fizetniük kell, amelyeket a kormány rendel meg.A fogyasztók számára a betétdíjat készpénzben kaphatják vissza a visszaváltó pontokon, vagy az összeget beszámíthatják a vásárlás során. Emellett lehetőség van a visszaváltási díj jótékonykodásra is. A visszaváltó automaták egész országban elérhetőek lesznek, és a csomagolásokat bármelyik ilyen ponton lehet majd visszaváltani.

Az új rendelet célja a környezetvédelem előmozdítása és a csomagolási hulladék csökkentése, valamint az újrahasznosítás támogatása. Az új szabályozás mindenki számára kihívásokat hoz, de hozzájárulhat a fenntartható jövő megteremtéséhez és a környezetvédelmi erőfeszítések sikeréhez Magyarországon.

Hirdetés