Kezdőlap AKTUÁLIS Ilyen szigorítások lépnek életbe a nyugdíjaknál, sokan nem tudnak erről

Ilyen szigorítások lépnek életbe a nyugdíjaknál, sokan nem tudnak erről

Hirdetés

Az egyik legtöbb fejtörést okozó kérdés a kedvezményes nyugdíjra (nők40) jogosultságot szerzett hölgyek számára, hogy mikor érdemes igényelniük ezt a kedvezményes nyugellátást.

 

Hirdetés

Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíjguru.hu-n részletes válaszokat ad erre a kérdésre, különféle élethelyzetek figyelembevételével.

Számos hölgynek célszerű lehet azonnal igénybe venni a nők40-et, amint teljesülnek annak feltételei. Különösen azoknak ajánlott a haladéktalan nyugdíjigénylés, akik:

    • Munkanélküliek: Ha nincs munkájuk, azonnal biztosíthatják maguknak a nyugdíjat.
    • Nem Megfelelő Munkahely: Akik elégedetlenek munkahelyükkel, vagy munkáltatójuk nem kívánja őket tovább alkalmazni.
    • Egészségi Állapot: Akiknek törékeny az egészségi állapota.
    • Családi Okok: Akik inkább a családjukkal, unokáikkal vagy saját kiteljesedésükkel szeretnének foglalkozni.Továbbá, azoknak is érdemes azonnal igényelni a nyugdíjat, akik jó munkahellyel rendelkeznek, de nyugdíjasként tovább szeretnének dolgozni. Ebben az esetben a nyugdíj melletti keresetük járulékmentessé válik, amit korlátozás nélkül fölvehetnek a versenyszférában és a nyugdíj szünetelése alól mentesített közszférás ágazatokban. A munkáltatójuk pedig mentesül a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.

Farkas András szerint sok nő fél attól, hogy a közeljövőben szigorodhatnak a kedvezményes nyugdíj feltételei, ezért késlekedés nélkül igénybe kívánják venni ezt a nyugellátást. Jelenleg a nyugdíjkorhatár 65 év, és fennáll a lehetőség, hogy a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges jogosító idő is növekedhet a korhatár emelkedésével. Bár erre a 2026-os választási év előtt valószínűleg nem kerül sor, 2026 után bármi lehetséges.

Vannak erős érvek a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének halasztása mellett is. Ha egy hölgy jó munkahellyel rendelkezik és a munkáltatója tovább kívánja foglalkoztatni, hosszabb szolgálati időt szerezhet, amely növeli a nyugdíj összegét. Emellett, a szolgálati idő minden egyes évével 2 százalékkal nő a nyugdíj összege, ha az meghaladja a 40 évet.

Valorizációs szorzók
A nyugdíjszámításhoz évente új valorizációs szorzókat alkalmaznak, amelyek a nemzetgazdasági nettó átlagkereset növekedéséhez igazodnak. Ezért érdemes lehet várni a nyugdíjigényléssel, különösen emelkedő átlagbéreket produkáló években. Például idén 14,2 százalékkal nőttek a valorizációs szorzók az előző évhez képest.

Fontos tudni, hogy a nők kedvezményes nyugdíját nem kötelező azonnal igényelni, a nyugdíjkorhatár betöltéséig bármikor beadható a nyugdíjkérvény. Sok esetben a halasztás lehet a helyes döntés, mivel így magasabb összegű nyugdíjat állapíthatnak meg, ami hosszú távon jelentős előnyt jelenthet.

Farkas András nyugdíjszakértő tanácsai alapján a nők40 kedvezményes nyugdíj igénylésének időzítése függ az egyéni élethelyzettől és céloktól. Akár azonnali igénylés, akár a halasztás mellett döntenek, fontos, hogy tájékozottan és körültekintően hozzanak döntést, figyelembe véve a személyes és gazdasági körülményeket.

Hirdetés