Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Zseniális! Így termeszthetsz saját mandarin fát otthon!

Zseniális! Így termeszthetsz saját mandarin fát otthon!

A cserepes mandarin egy csodaszép dekoratív növény, amely lakásunk díszévé is válhat, főleg, ha még le is lehet szakítani pár érett gyümölcsöt, akkor az maga a paradicsom.

Nézzük, mit kell tennünk, hogy bámulatos mandarin fánk legyen!

Először is magokra lesz szükségünk, amelyeket egy érett mandarinból szedhetünk ki, legalább 10 darabbal érdemes próbálkozni, mert elég kevés az esélye annak, hogy kicsírázzon.

mand2
Tehát a következő lépés a csíráztatás. Egy kis tálba rakjunk pár tiszta gézréteget, erre tegyük rá a magokat, majd takarjuk be szintén egy gézréteggel. Addig kell öntözni a magokat, ameddig ki nem csíráznak.

A kertészeti szaküzletekből vásároljunk termőtalajt, olyan is van, amelyet kizárólag citrusféléknek fejlesztettek ki. A lényeg, hogy laza szerkezetű talaj legyen, amelynek jó a vízáteresztő képessége. Ebbe ültessük bele a kis csírát.
Nem kell megijedni, ha lassan fog fejlődni a növény, hiszen a mandarin olykor megáll a növekedésben. Türelmesnek kell lenni.

Nyáron sokat kell öntözni, télen már kevesebb vízmennyiséget igényel. A napfény is fontos számára, a legjobb, ha napi 12 órát éri a nap.

Ha most ültetjük ki a mandarinfánkat, akkor a tél vége felé, jövő tavasszal ültessük át egy nagyobb cserépbe, és a teljes földlabdával együtt, mert különben megsérülhetnek a gyökerei.

Érdemes tápoldattal serkenti a növekedést, és egy év múlva ismét át lehet ültetni egy nagyobb edénybe.
A mandarinfa cserépben legfeljebb 1,5 méteresre nő, ezért csodaszép dísze tud lenni életterünknek.

Szerző: tudasfaja.com

loading...