Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Így nézett ki igazából a gyönyörű Kleopátra: nézd meg az arcrekonstrukcióját!

Így nézett ki igazából a gyönyörű Kleopátra: nézd meg az arcrekonstrukcióját!

VII. Kleopátra Philopatór – i.e. 69 – i.e. 30. – Egyiptom szépségéről híres királynője i.e. 51-től haláláig, 39 éves koráig volt hatalmon. Az első olyan uralkodóként tartották számon, aki nem csupán szépségéről volt ismert, de a népe nyelvét is folyékonyan beszélte.

Kleopátra nem mindennapi szépségét senki nem kérdőjelezte meg, hiszen maga Cassius Dio történetíró is csodálatosan szép nőként írt róla. Minden ma élő ember képzeletében szép nőként jelenik meg. Ezen a fantáziánkon az sem tudott módosítani, hogy a Kleopátra című filmben a királynőt Elizabeth Taylor alakított, aki szintén elbűvölő hölgy.

Azonban az egykori királynő arcképét csak freskókészítők, szobrászok és pénzérme verők keze munkái őrizték meg a legjobban, akik ugyancsak egy kapott leírás alapján dolgoztak. Az archeológusok megfigyelve, hogy mi minden közös van ezekben az ábrázolásokban, azt állapították meg, hogy orra hosszúkás és görbült volt, álla hegyes, szemei mélyen ülők és homloka csapot. Ezen jellegzetességek és a fennmaradt ábrázolások alapján megpróbálták rekonstruálni a szépséges királynő arcát.

Az teljességgel kizárt volt, hogy ezek a képek ne tükrözték volna hűen az uralkodónő arcát, hiszen mi okuk lett volna őt kevésbé szépnek ábrázolni, mint amilyen volt valójában? Ugyanakkor Egyiptomban ezek a vonások akkortájt egy szép nő arcvonásai lehettek, így azon semmi rejtegetnivaló nem volt. Az, hogy a mai szépségideál szerint Kleopátra talán nem az a tündérarcú nő volt, mint amilyen a képzeletünkben él, nem számít.

Kleopátra rekonstruált arca

Összegyűjtve a fennmaradó tárgyi bizonyítékokat és információkat, a szakemberek megkísérelték elkészíteni Kleopátra arcának élethű mását, a modern technológiát segítségül hívva. Marcus Antonius egykori kedvese végül egy igazán bájos, kellemes megjelenésű, jó szívű nő arcát mutatja felénk, aki vitathatatlan kisugárzással rendelkezett.

A lentebb megtekinthető videóban a rekonstrukció folyamata látható röviden. Nehéz lenne megmondani, hogy melyik ábrázolás áll közelebb a valósághoz és ez nagy valószínűséggel örök talány marad.

Forrás: femina.hu

loading...