Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Így néz ki ma az egyetlen gyerek, aki Csernobilban született és nevelkedett

Így néz ki ma az egyetlen gyerek, aki Csernobilban született és nevelkedett

Első pillantásra Mariyka teljesen átlagos 21 éves lánynak tűnik, valójában azonban teljesen egyedivé teszi az a tény, hogy ő az egyetlen gyerek, aki Csernobilban született az atomerőmű-baleset után, és így az újjászületés szimbóluma az emberiség történelmének legsúlyosabb nukleáris balesete után.

 

A fiatal ukrán lány a 4-es reaktorblokk közvetlen közelében született. Bár több mint három évtized telt el az 1986. április 26-án bekövetkezett katasztrofális robbanás óta, a szennyezett területhez ilyen közel született gyerek története még mindig sokat vitatott.

Körülbelül 336 000 embert evakuáltak, és további 125 000 ember vesztette életét a sugárzás következtében az atomerőműben történt robbanás utáni első 50 hónapban.

Mariyka születése meglepetés volt

A robbanás után Mihail és Lydia Sovenko is azon kevesek közé tartoztak, akik úgy döntöttek, hogy nem hagyják el a régiót, és illegálisan továbbra is ottmaradtak. Azért maradtak inkább a 4-es reaktortól mindössze 30 km-re található otthonukban, mert az állam a katasztrófa után nem ajánlott fel nekik új otthont. Mihail Sovenko egyike volt azoknak a tűzoltóknak, akiket szolgálatra hívtak a sorsdöntő éjszakán.


13 évvel a robbanás után, 1999 júniusában, megszületett Mariyka. Mivel Lydia a vajúdás kezdetéig nem tudta, hogy terhes, nem kapott orvosi segítséget, így a férje segített neki a szülésnél, és ő vágta el a köldökzsinórt.

A szülők mindössze néhány tíz kilométerre nevelték a lányukat a tragédia helyszínétől, toxikus környezetben, ahol rendkívül magas volt a radioaktív sugárzás. A megélhetési körülmények meglehetősen szerények voltak, lányukat a környékbeli tehenek tejével és a szennyezett vizekből kifogott halakkal etették.

„Nem mutáns”

Nem sokkal Mariyka születése után elterjedt a hír, hogy gyerek született a csernobili atomerőmű közelében. Lydiát és Mihailt bűnözőnek nevezték, és a hatóságok felszólították őket, hogy azonnal költözzenek el a területről, de ők erre továbbra sem voltak hajlandók. Mariyka csak 7 éves korában költözött el, amikor iskolába kellett mennie, de ekkor is csak a tanév idejére.

Bár Mariyka gyermekkora óta magas szintű sugárzásnak volt kitéve, látszólag teljesen egészséges és nincs benne semmi szokatlan. Jelenleg 21 éves, egy kijevi bárban dolgozik, egyetemre jár, és a vendéglátásban szeretne dolgozni.


„Nem mutáns, nincs két feje. Kedves és szeretetteljes lány.” – mondta a lány édesanyja a Daily Mailnek.

Mariykának nem volt hétköznapi gyermekkora, és mindig érezte a játszótársak hiányát. Az a tény, hogy olyan területen nőtt fel, ahol nem voltak szomszédai, és látogatóknak tilos volt belépni a területre, megfosztotta őt attól a lehetőségtől, hogy más, vele egykorú gyerekekkel ismerkedhessen. Mariyka nem szívesen beszél a múltjáról, de bevallja, hogy most nagyszerű szakaszában van az életének.

„Nagyon jól boldogulok. Dolgozok, eltartom magamat.” – mondta Mariyka 2019-ben egy interjúban, amit a Sunday Express készített vele.

Bár Mariyka ma már a szennyezett területen kívül él és dolgozik, időnként engedélyt kap 66 éves édesanyja meglátogatására, aki továbbra is ugyanott él. A nő azt mondja, nagyon büszke arra, hogy a lánya megtalálta a helyét az életben, annak ellenére, hogy milyen rendkívüli és kedvezőtlen körülmények között jött világra.

loading...