Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Így fog kinézni a leendő gyermeked

Így fog kinézni a leendő gyermeked

Hirdetés

Létezik annál izgalmasabb, mint várni egy baba érkezését? Kilenc hónapunk van rá, hogy elfantáziáljunk arról, hogyan fog kinézni a jövendő gyermekünk. Mit fog örökölni? Apa göndör haját, anya zöld szemét, esetleg a nagypapa mosolyát? Mindig el tudunk játszadozni ezekkel a gondolatokkal.

Azonban van néhány jóval konkrétabb módszer, amelyek némi támpontot nyújthatnak számunkra. Itt érkezik a tudomány a segítségünkre. Ugyan soha nem fogjuk tudni pontosan megmondani, hogy a pici kis emberke, aki érkezik, milyen külső jegyekkel fog rendelkezni, de a véletlenszerű találgatásnál vannak jobb módszerek.

Hirdetés

Mely gének a legerősebbek?

A genetikusok a “domináns” és a “recesszív” kifejezést használják annak leírására, hogy a kérdéses gén erős vagy gyenge. A domináns géneket erősebbek és valószínűbbnek tartják, hogy megjelennek a gyermeknél. Például, a sötét bőr dominánsabb, mint a világosabb, így egy kevert rasszú pár gyermeke mindenképp sötétebb bőrű lesz.

A sötét bőr mellett a domináns gének közé tartozik a sötét szem, a göndör haj, a sötét haj, a nagy orr, a vastag ajkak és a széles áll. A recesszív gének közé tartozik a szőke vagy vörös haj, az egyenes haj, a kék szem és balkezesség. De persze nem csak a felszínen látható dolgoktól messze többről van szó.

A tökéletes test

Csak azért, mert neked göndör, a partnerednek pedig egyenes haja van, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermeketek esetében is ki fog fejeződni a göndör haj génje. Például ha egy szüleidnek egyenes haja van, az azt jelenti, hogy a gén benned is fellelhető és lehet, hogy ezt adod tovább a leendő gyermekednek.

Hozzatok létre egy családfát és nézzétek meg, hogy kinek milyen jellegzetes fizikai tulajdonságai voltak, amelyek a generációk alatt megjelentek. Vegyétek figyelembe, hogy melyik domináns és melyik recesszív és jobban érteni fogjátok, hogy mi hogyan alakul nálatok.

A gének átugorhatnak egy generációt

Még akkor is, ha a neked és a párodnak is kék szemetek van, megvan rá az esély, hogy a kicsi a nagypapa zöld szemét fogja örökölni. Ha az édesapád átadta neked a zöld szem génjét, akkor az benne van a DNS-edben és te is átadhatod a leendő gyermeketeknek, akkor is, ha te magad nem zöld szemű vagy.


Szemszín meghatározás

A táblázat alapján láthatjátok, hogy melyik szín domináns és melyik recesszív. Meg lehet jósolni, hogy nagyjából milyen szemszínű lesz a pici. Azt is láthatod azonban, hogy a két domináns, barna szemszínű szülőnek is van egy kis esélye arra, hogy zöld vagy kék szemszínű gyermekük szülessen.

Génkeveredés

Bizonyos tulajdonságokat ugyanakkor két gén keveredésének köszönhetünk. A legtöbb fizikai jellemzőt nem egyetlen gén, hanem több, azt a tulajdonságot kódoló gén határoz meg. Ezért is van az, hogy nem hasonlítunk teljesen a szüleinkre.

A testvérek úgy is kinézhetnek, akár az idegenek

Egyes testvérek annyira hasonlítanak egymásra, hogy akár ikrek is lehetnének. Míg mások teljesen különböznek egymástól. Még ha két-két szülő teljesen ugyanúgy is néz ki (iker-iker házasság), akkor sem lehet megjósolni, hogy a gyerekek hasonlítani fognak e egymásra vagy sem. Ebben rejlik a genetikai csodálatossága.

Az eredet a kulcs

Kezdj el kérdezősködni a családfád tagjairól és kérd meg a szüleidet, hogy tegyék ők is ugyanezt. Az információk birtokában még több dolgot megjósolhatsz a leendő gyermekedről, ugyanakkor hasznosabb célokra is felhasználhatod őket, mégpedig egészséggel kapcsolatos kérdésekre. Meghatározhatjátok, hogy kinek mely életmód és táplálkozási irány lehet a jobb.

Vegyetek elő régi fotóalbumokat

Lehetséges, hogy amikor a baba megszületik, alig fog hasonlítani a szülőkhöz, legfeljebb a testvérhez nagymamához, amikor az még kicsi baba volt. Lapozzatok át néhány családi fotóalbumot és megláthatjátok, hogy milyen kapcsolatos is vannak a családban megjelenő gének között.

Magasság előrejelzése

Ezt a tulajdonságot nehéz megjósolni. A magas gének dominánsabbak, de  leggyakrabban a gyermek a két szülő keveréke szokott lenni. A következő módszert szokták javasolni a számoláshoz: a két szülő magasságának vedd az átlagát, majd adj hozzá 5 cm-t a fiúkéhoz és vonj ki 5 cm-t a lányokéból. Ha nem is így fog alakulni, egy próbát megér.

tudasfaja.com

 

Hirdetés