Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 módszer – Így előzd meg idén télen a megfázást és az...

10 módszer – Így előzd meg idén télen a megfázást és az influenzát!

Sajnos megérkeztünk a megfázás és influenza szezonjába. A legtöbb betegség esetében miénk a főszerep megelőzés terén. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk erősítésére és arra, hogy minimális esélyt adjunk a fertőző ágenseknek arra, hogy áttörjék a védvonalainkat.

Íme, 10 tanács, amit érdemes megfogadni idén.

1# Tartsd magad melegen

Egy enyhe őszi időjárásból hirtelen télibe fordulhat a hőmérséklet és azon kapjuk magunkat, hogy nem vagyunk eléggé melegen öltözve. A didergés csökkenti az immunrendszer munkáját. A fejünkön távozik a testhő 30%-a, így érdemes sapkát viselni.

2# Kézmosás

Habár a legtöbb kórokozó levegő útján, cseppfertőzéssel terjed, sokat adunk át egymásnak fizikai kontaktus útján. Csak gondoljunk bele abba, hányan fogjuk egy nap ugyanazt a kilincset vagy kapaszkodót a buszon, majd nyúlunk a szánkhoz, szemünkhöz vele.

3# Figyeld az időjárást

A felhős, komor, ködös, nyálkás időjárás sokkal nagyobb teret enged a vírusok túlélésének. Ilyenkor a napsütés vagy a szél sem befolyásolja a páratartalmat és nagyobb az esély a fertőzésekre.

4# Kerüld a zsúfolt helyeket

Télen sokkal több ember tódul be a zárt, fűtött helyekre és ez a gyakorlatilag nagyobb sűrűség és szorosabb fizikai kontakt segíti a fertőzés terjedését. A tömegközlekedések és bevásárló központok ilyenkor a legjobb fertőzési gócok.

5# Gyógynövény segítség

Ha az immunrendszerednek támogatásra van szüksége, akkor az Echinacea a mindennapi rutinod része kell, hogy legyen. Mind a vírusos, mind a bakteriális fertőzések ellen segít felkészíteni az immunrendszeredet. Ideális esetben nem javallott 6-8 hétnél tovább szedni egy huzamban

6# Cink és fokhagyma

Az ásványi cink segít megküzdeni a megfázással és felturbózni az immunrendszert. Jó forrásai a húsok, tojás, tengeri herkentyűk, gabonacsírák. C-vitaminnal együtt igazi megfázás elleni duót alkotnak.

A fokhagyma antimikrobiális hatású, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

7# Igyál sokat

Az elegendő folyadékbevitel segíti a megfelelő vesefunkciókat, melynek révén a szervezet könnyebben megszabadul a felhalmozódott toxinoktól. Mindamellett, ha nem vagy eléggé hidratált, a nyálkahártyád is veszít védekezőképességéből, szárazabb lesz és utat enged a kórokozóknak.

8# Aludj eleget

Ha kialvatlan vagy, azzal csak érzékenyebbé teszed magad a fertőzésekkel szemben, mivel gyengül az immunrendszered is, nem beszélve a következményes ingerlékenységről és rossz hangulatról, ami ördögi kört alakít ki.

9# Maradj mozgásban

Ne becsüld alá a rendszeres testmozgás jelentőségét a hideg időszakban sem. Amellett, hogy a fizikai aktivitás serkenti a vérkeringést, növeli az NK-sejtek (természetes ölősejtek) számát is a szervezetben, ami az immunrendszer fontos ágense.

10# Szedj vitaminokat és probiotikumokat

Naponta fogyassz jó minőségű multivitaminokat. Ami a legfontosabb, hogy figyelj oda a C-, D-vitamin és az omega-3 zsírsav bevitelre. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt.

A probiotikumok a barátaink, azok a jó baktériumok, amelyek a beleinkben lakoznak és segítenek kiszorítani a rossz baktériumokat azáltal, hogy kordában tartják őket. Emellett az immunrendszer fontos szereplői. (Katt ide probiotikumokért!)

tudasfaja.com

loading...