Kezdőlap EGÉSZSÉG Így ellenőrizd a pajzsmirigyed egy pohár víz és egy tükör segítségével!

Így ellenőrizd a pajzsmirigyed egy pohár víz és egy tükör segítségével!

MEGOSZTÁS

Tudtad, hogy akár otthon is bármikor ellenőrizheted a pajzsmirigyed, mindehhez pedig semmi másra nincs szükséged, mint egy pohár vízre és egy tükörre?!

 

Az alakja egy pillangó, a pajzsmirigy felé van elhelyezve a nyakon. A hormonok által termelt mirigy befolyásolja a működését a test minden rendszerek.

Ha van egy felesleges a pajzsmirigy hormonok azt jelenti, hogy a pajzsmirigy vált hiperaktív, ami a keverést. A hiány ilyen hormonok, azaz a Hypo generál tünetei szédülés és gyengeség. A pajzsmirigy hajlamos sok fajta betegség, de a funkciója ellensúlyozni lehet optimális és tartós eltérő eszközökkel.

Betegség hatására megnagyobbodik, és sok esetben tapinthatóvá válik. A kifejezetten megnagyobbodott pajzsmirigy dudor formájában látható az ádámcsutka alatt vagy mellett.

A pajzsmirigy szerepe olyan hormonok termelése, melyek a szervezet anyagcseréjének a sebességét szabályozzák. A hormon hatására a szervezet több fehérjét termel és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét is. A pajzsmirigy hormon előállításához a pajzsmirigynek jódra van szüksége. A pajzsmirigy gyűjti össze, a táplálékkal a szervezetbe kerülő jódot és feldolgozza azt pajzsmirigyhormonná. A pajzsmirigy hormon felhasználását követően a jód egy része visszatér a pajzsmirigybe és ott további pajzsmirigyhormonná alakulva, újrahasznosul.

Lássuk hogyan ellenőrizhetjük egy pohár víz és egy tükör segítségével!

Döntsd kissé hátra a fejed és nyelj egy korty vizet, közben pedig állj szembe a tükörrel. Ismételd meg ezt a folyamatot és közben folyamatosan nézd magad a tükörben.

  • Ha nyelés közben a pajzsmirigy megduzzad és szemmel jól láthatóvá válik, a pajzsmirigy túlműködés jele.
  • Ha nyelés közben a pajzsmirigy a nyak vagy az egyik, vagy a másik oldalára kissé jobban megduzzad, akkor az pajzsmirigy alulműködésre utal.

 A pajzsmirigy elégtelen működése a szervezet anyagcseréjének lelassulását okozza.Ellentétben a pajzsmirigy fokozott működésének tüneteivel a hipotireózis, a csökkent működés tünetei nem oly feltűnőek, s fokozatosan alakulnak ki. A kialakult tünetegyüttest sokszor depresszióval tévesztik össze. A betegségben az arckifejezés egykedvűvé válik, a hang rekedt, a beszéd lelassul. A szemhéjak csüngnek, a szemek, és az arc puffadttá válik. Ezt sokszor a betegséggel, járó hízással magyarázzák. Székszorulás lép fel, s az anyagcsere csökkenése miatt a betegek kifejezetten fázékonnyá válnak, s képtelenek a hideget elviselni. A haj ritkává és szárazzá válik, a bőr durvává, szárazzá, pikkelyessé és vastaggá. A kezek bizsereghetnek, fájhatnak. Testszerte ödéma, úgynevezett mixödéma jelentkezik. Az idős betegek feledékennyé, zavarttá válhatnak, elbutulhatnak. Emiatt a kórkép könnyen összetéveszthető az Alzheimer-kórral.

Szerző: tudasfaja.com

loading...