Kezdőlap EGÉSZSÉG Hihetetlen! Ezt tenné a testeddel napi 15 perces séta, ha nem hagynád...

Hihetetlen! Ezt tenné a testeddel napi 15 perces séta, ha nem hagynád ki egy nap sem!

Hirdetés

A gyaloglás lényegében az egyik leggyakoribb dolog, amit teszünk. Francia kutatók azt találták, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a gyaloglás előnyeire, különösen akkor, ha idősödünk.

Egy 12 éves vizsgálatban a napi 15 perces rendszeres gyaloglás eredményeképpen a 65 évnél idősebbek halálozási aránya 22 százalékkal csökkent.

Hirdetés

A gyaloglás nagymértékben javíthatja a fizikai és a mentális egészségét

Valójában az életkor nem mentség a gyakorlás elkerülésére. A rendszeres testmozgás jobb hatással lehet az egészségre, mint bármilyen orvosi kezelés. Ezenkívül a gyaloglást alaposan tanulmányozták az emberi egészség sok különböző aspektusára gyakorolt hatása miatt is. Sajnos sokan nem tekintik a gyaloglást aerob edzésnek, ezért elkerüli figyelmüket a számos előnye is. Az aerob edzés elősegíti a légzési és a szívfrekvencia növelését, hogy az izmaidhoz még több oxigén juthasson.

Az emelkedett keringési, kardiovaszkuláris és légzőszervi folyamatok során a tápanyag mindig a megfelelő helyre jut el, felhasználása szerint. Ezen túlmenően az energia felhasználódik, ahelyett, hogy raktározódna és a csontok, az izmok és egyéb szervek is erősödnek.

Az a fajta ülő életmód, amelyet nem követ elegendő testmozgás, betegséget eredményez.
A 2016-ban végzett vizsgálat azt mutatta, hogy elhízott gyermekek körében a séta napi  45 perces időtartamra való emelés, heti öt alkalommal, hat héten belül megnövelte a tüdőkapacitásukat. Ezenkívül a gyors tempó beépítése a lassú sétába, javította a fittséget.

A beltéri séta legalább olyan hatékony, mint a szabadtéri, ha az egészségi állapot javításáról van szó

A szabadban való séta kedvezően hat a mentális egészségedre. Jól ismert tény, hogy a természetes környezet csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió érzését. Továbbá a nap megfelelő expozíciója segít a D-vitamin szintjének optimalizálásában. Az elmúlt években a D-vitamin-hiány az ipari világban járvánnyá vált.

A Stanford Egyetemen végzett tanulmány szerint egy beltéri futópadon való séta után, amely egy üres fal felé nézett, azonos szintű kreatív válasz érkezett, mint a szabadtéri séta után. Tehát, a beltéri és a szabadtéri séta is nagyban javítja egészségi állapotot és jólétét.

Mennyit kell naponta sétálni a betegségek megelőzéséhez?

A rendszeres gyaloglás növeli a mobilitást és csökkenti a sérülés valószínűségét. Sőt, a súlyhordozó gyakorlatok, segítik a kötőszövet és a csontok erősítését, ezáltal növelve a tápanyag- és a vérellátást.

Mi több, a Sleep Foundation ismertetett egy tanulmányt, amely azt mutatta, hogy a gyaloglás csökkentette az elalvási időt, és növelte a krónikus álmatlanságban szenvedők alvásának időtartamát, ahhoz az éjszakához viszonyítva, amikor a résztvevők nem végeztek testmozgást.

Az American Heart Association (Amerikai Szív Egyesület) szerint rendszeresen kell sétálni annak érdekében, hogy csökkentsük a cukorbetegség, a stroke, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás valószínűségét. Legalább fél órát fizikai aktivitásra van szükség a napi két és fél órás mérsékelt aktivitás mellé vagy körülbelül 75 perc erőteljes aktivitás egy héten ahhoz, hogy élvezhessük a testmozgás előnyeit.

Ráadásul ezt az időtartamot nem kell letudni egyszerre Ez azt jelenti, hogy két 15 perces sétát is tehetsz, amely egy 30 perces sétával egyenértékű.

Hét ország részvételével végzett, 11 éves átlag időtartamú, sétálással kapcsolatos tanulmány azt mutatta, hogy a rendszeres séta kardiovaszkuláris események előfordulását 31 százalékkal, a halálozási kockázatot 32 százalékkal csökkentette. Heti nagyjából 9 km séta,  3 km/h-s átlagsebességgel csökkentheti a legsúlyosabb betegségek kockázatát.

Hirdetés