Kezdőlap AKTUÁLIS Harmadfokú riasztás jött péntekre – A pokoli hőségre jön a hatalmas vihar,...

Harmadfokú riasztás jött péntekre – A pokoli hőségre jön a hatalmas vihar, felhőszakadás, jégeső, szupercellák, mutatjuk hol és mikor csap le

Hirdetés

Napközben nyugat felől egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik fölénk, és előbb a nyugati, majd délután, estefelé a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra. Helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordulhat.

Hirdetés

 

Mint írták, Keleten több napsütés valószínű és kicsi a csapadék kialakulási esélye. A délkeleti szelet nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések, a zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak.A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 34 és 40 fok között valószínű, de elsősorban a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 19 és 24 fok között várható, csupán a szélvédett, hidegre érzékeny helyeken lehet ennél hűvösebb.
A veszélyjelzésben azt írták, pénteken egy hidegfront éri el a térségünket, a délután folyamán szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon.
A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 km/h), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 4 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>20-25 mm) is társulhat.

 

Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak.Az éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás lehet a legfőbb veszélyforrás, de lokálisan továbbra is előfordulhat viharos kifutószél és jégeső.

 

 

A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.


A hőség miatt három megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést.

Hirdetés