Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Hányadik gyerek vagy a családban? Ezért különlegesek a legidősebbek!

Hányadik gyerek vagy a családban? Ezért különlegesek a legidősebbek!

Hirdetés

A család egy egyedülálló és meghatározó közösség, ahol a pszichoszociális fejlődésünk kezdetét veszi és a szülők mellett a testvérek szerepe is kifejezetten fontos ebben a folyamatban. Rengeteg interakció történik a testvérek között, amely mind formáló erővel bír.

 

Hirdetés

A születési sorrendnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, bár régóta tartja magát a vélekedés, hogy a legidősebb testvérek a legkiemelkedőbbek. Lássuk, hogy mire alapozzák ezt!

A legidősebb gyerekeknek fontosabbak a családi hagyományok és hamarabb éretté válnak

Jeffrey Kluger, A testvér-hatás c. könyv szerzője szerint az idősebb gyermekek jobban tisztelik a szüleik által hozott szabályokat, mint a fiatalabb testvéreik, és igyekeznek biztosítani, hogy a kisebbek is megértsék és alkalmazzák őket.

A legidősebb gyermekek követik a szabályokat, míg a fiatalabb testvérek lázadóbbak

Egy belga pszichológus által végzett 2003-as tanulmány szerint az elsőszülöttek általában felelősségteljesebbek, jobban versenyeznek és jobban megfelelnek a normáknak, míg a fiatalabbak sokkal lázadóbbak és jobban ki akarják fejezni különbözőségüket.

Az elsőszülöttek természetes vezetők és sikeresebbek a szakmájukban

A legidősebb testvérek szerepükből fakadóan természetesen fejlesztik vezetői képességeiket, mivel szükség esetén felelősséggel viseltetnek a kisebbek iránt és az irányítást is megtanulják a kezükben tartani. Ezek a gyermekkorban elsajátított készségek a felnőtt életben nagy hasznukra válnak.

Az idősebb gyermek statisztikailag okosabb, mint testvérei
Egy norvég tanulmány 2007-ből azt mutatja, hogy az idősebb gyermekek 2,3%-kal magasabb IQ-val rendelkeznek testvéreikhez képest. Ez azért lehet, mert ezek a gyerekek folyamatosan tanítják testvéreiket és ezáltal ők is jobban megértik az adott dolgokat.

És végül, az idősebb gyerekek egy kicsit kedvesebbek

Egy 2015-ös tanulmány szerint az elsőszülött gyerekek lelkiismeretesebbek, kellemesebbek és kevésbé labilisak, mint az utánuk következő testvérek.

tudasfaja.com

Hirdetés