Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha neked is van otthon rózsád, ezt a trükköt feltétlenül lesd el,...

Ha neked is van otthon rózsád, ezt a trükköt feltétlenül lesd el, hálás leszel érte!

Hirdetés

Sok boltban kapható már a különböző színekben pompázó, tökéletes ajándéknak célszerű kis cserepes rózsa. Egy ilyen kis rózsabokorral nyárt varázsolhatunk a nappalinkba, akkor is, ha nincs kertünk.

 

Hirdetés

Egy baj van ezekkel a rózsákkal, nem bírják sokáig a lakásban! Tudd meg mi az oka, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a rózsák tovább éljenek.

A legtöbb növény, amit vásárolunk könnyű tőzegbe van ültetve, és ez egy idő után már nem elég tápanyag dús a rózsa számára.

Nem vezeti el megfelelően a vizet, így a növény könnyen elkezdhet gombásodni.

Az ilyen cserepes rózsákat, miután hazavittük, a lehető legrövidebb időn belül át kell ültetni. A legjobb persze, ha kiültetjük a kertbe, de ha nincs rá lehetőségünk, akkor egy nagyobb cserépbe, megfelelő virágföldbe ültessük.

Mossuk át a rózsát langyos, szappanos vízzel. A legjobb, ha beleállítjuk a növényt egy tálba, úgy, hogy 20-30 centiméterig lepje el a víz, majd mossuk át 40 fokos vízzel, ezután pedig langyos hőmérsékletű vízzel.Ezután alaposan öntözzük meg a rózsát növekedésszabályozóval dúsított vízzel. Miután a növény felszívta a vizet, egy nejlonzacskó segítségével képezzünk köré fóliaházat. Fontos, hogy a nejlon ne érjen hozzá a levelekhez.

Minden nap kissé szellőztessük meg a növényt, vegyük le róla a nejlont. Amint elkezdenek hervadni a levelek, az összes levelet el kell távolítani.

Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből, majd mossuk át a gyökereit bő vízzel. Előfordulhat, hogy a gyökerek körül egy védőháló van, ezt óvatosan távolítsuk el, vigyázzunk, hogy ne sérüljenek a gyökerek.A gyökerek átmosása azért szükséges, hogy maradéktalanul meg tudjunk szabadulni a termelők által használt vegyszerektől. Ezután helyezzük a növényt egy új cserépbe, nem kell túl nagy legyen, mert azzal csak a virágzást hátráltatnánk.

Az új cserép maximum 5 centiméterrel legyen nagyobb, mint a régi. Az ültetőközeg legyen laza szerkezetű és nedves. A legjobb, ha direkt rózsák számára összeállított földet használnánk.

A cserép aljára tegyünk 1 cm vastagságban agyag granulátumot. A rózsát ugyanolyan mélységre ültessük, ahogy az előző cserépben volt.

Miután elültettük, helyezzük a növényt egy félárnyékos helyre.

tudasfaja.com

Hirdetés