Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha neked is van leandered, ezt feltétlenül meg kell tenned vele nyár...

Ha neked is van leandered, ezt feltétlenül meg kell tenned vele nyár végén!

Hirdetés

A leandert bizony időnként meg kell metszeni, de mielőtt nekiállnánk egy nagy ollóval, jó, ha tájékozódunk, hogy mit is kell pontosan tenni!

 

Hirdetés

A legfontosabb, hogy tudjuk, hogy miért is akarjuk megmetszeni a leandert. Fiatalítani szeretnénk, nem fér a lakásban, és azt szeretnénk, hogy kisebb legyen, megújítani akarjuk, vagy csak egy fenntartó metszést végzünk?

A metszés során ne felejtsük el körbekérdezni az ismerőseinket, hátha valaki épp leanderre vágyik. Dugványról ugyanis nagyon könnyen szaporítható!

Vízben kell gyökereztetni a levágott részt, és máris egy csomó kis leanderrel örvendeztethetjük meg barátainkat. A majdani kifejlett példányokat azért kell metszeni, hogy szép sűrű példányok legyenek.Ha a kb. 15 centiméteres dugványunk oldalsó hajtásai elérik a 10 cm-t, akkor a 3 oldalhajtást le kell csípni, hogy el tudjon ágazni.

A második rend ágat, amelyen kb. 10 hajtás van, békén kell hagyni, szépen virágozzon, majd csak következő évben virágzás után metsszük meg.

Amíg virágzik a hajtásnövekedés visszaesik, az új hajtások tőröl, az elszáradt virágok helyén fognak kibújni.


Következő évben neki lehet fogni a fenntartható metszésnek, ezzel biztosíthatjuk a folyamatos virágzást.

Tavasszal, nyáron, és nyár végén a legideálisabb időszak a fenntartható metszésre, ilyenkor a tősarjakat, és a meghajlott hajtásokat kell visszametszeni.

A metszés után tegyük a telelőhelyére, és jövőben még gazdagabb virágzásban gyönyörködhetünk.

tudasfaja.com

Hirdetés