Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Ha neked is van a kertedben málna, ezt mindenképp tedd meg vele...

Ha neked is van a kertedben málna, ezt mindenképp tedd meg vele nyáron is!

Hirdetés

A málna metszése egy nagyon fontos momentum, hiszen ettől függ, hogy mennyire bőségesen fog teremni. Ne hanyagoljuk el, tanuljuk meg, hogy hogyan kell, és metsszük rendszeresen.

 

Hirdetés

Tavaszi metszés

Ha tavasszal metsszük, akkor március végéig-legkésőbb április elejéig ajánlott elvégezni a munkálatokat. Az időjárástól is függ, várjuk meg, míg a hó elolvad, de melegedjen fel még túlságosan a talaj. Vágjuk vissza az elszáradt ágakat, az összes vadhajtást, és azokat is, amelyek nagyon kilógnak a sorból.Az első egészséges rügy fölött vágjuk le, ez majd serkenti fogja a bokor további fejlődését. Tartsuk be a következő szabályt: egy 1 méter ágon legalább 15 friss hajtás legyen.

Ha azt szeretnénk, hogy egyszerre érjenek a málnaszemek, akkor különböző hosszúságúra vágjuk vissza az ágakat. Legyünk köztük kb. 10 cm különbség.

Nyári metszés

A virágzás ideje alatt távolítsuk el az összes beteg, megsárgult ágat, és levelet, így a betegségek nem mennek rá az egészséges rügyekre. Egy héten kétszer vágjuk vissza a föld a tőtől 20 cm-re levő,frissen kinőtt vadhajtásokat is.


Ha megakarjuk duplázni a málnabokrunk, június elején a 100-120 centiméteres ágak végéből vágjunk le 5-7 centimétert. Ezáltal jobban fognak fejlődni az oldalsó hajtások, és így jövő tavasszal sokkal több friss termő águnk lesz.

Őszi metszés

2-3 héttel a tél beállta előtt vágjuk vissza az összes elszáradt, megbarnult, és beteg ágat. Ezeket az ágakat égessük el, máskülönben tovább terjednek róluk a betegségek.

tudasfaja.com

Hirdetés