Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyorsabban hat a gyógyszered, ha így veszed be – Te is hálás...

Gyorsabban hat a gyógyszered, ha így veszed be – Te is hálás leszel ezért a trükkért

Hirdetés

Amikor fájdalmat érzünk, gyakran az az elsődleges cél, hogy minél hamarabb megszabaduljunk a kínzó érzéstől.

 

Hirdetés

Bár a piac tele van gyors hatású fájdalomcsillapítókkal, van egy trükk, amivel segíthetjük a hatásukat, még mielőtt a gyógyszer elkezdene működni.A testünk különböző részein fellépő fájdalom számos formában megnyilvánulhat, de leginkább a fejfájás és fogfájás esetén vagyunk türelmetlenek, és vágyunk a gyors megkönnyebbülésre. Bár számos “gyors hatású” fájdalomcsillapító áll rendelkezésre a piacon, mégis van egy egyszerű trükk, amivel felgyorsíthatjuk a gyógyszer felszívódását.

    1. Kutatások szerint egy átlagos tabletta általában 15 és 60 perc közötti idő alatt kezdi el kifejteni hatását. Azonban ezt az időt le lehet rövidíteni azzal, hogy megfelelő testtartást veszünk fel a gyógyszer bevételekor. A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint, ha körülbelül 45 fokos szögben jobbra dőlünk, akkor felgyorsíthatjuk a tabletta felszívódását a nyombélben, ahol általában a szájon át bevehető gyógyszerek hatnak.
    2. Ha a testünket ilyen módon jobbra döntjük, a tabletta mindössze 10 perc alatt lejut és elkezd oldódni a nyombélben, míg ha egyenes testtartásban vagy balra dőlve nyeljük le, akkor ez az idő 23 perc, illetve akár 1,5 óra is lehet. Ez a különbség kifejezetten fontos lehet, különösen akkor, amikor sürgős fájdalomcsillapításra van szükségünk.  1. Az emberi test testtartásának hatása már korábban is vizsgálatok tárgyát képezte az emésztés és a gyógyszerek felszívódása tekintetében. Azonban a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak tanulmánya az első, amely részletesen és szimulációval mutatja be, hogy a testhelyzet milyen hatással van a gyógyszerek hatásának sebességére.

Fontos megjegyezni, hogy minden gyógyszer egyedi lehet, és a gyors hatás elérése érdekében mindig érdemes konzultálni az orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel a megfelelő beviteli módszerekkel kapcsolatban. Azonban ez a kis trükk lehet egy extra segítség a kínzó fájdalom elleni harcban, és elősegítheti a gyorsabb enyhülést.

Hirdetés