Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyógyszerek, amiket TILOS bevenni egyszerre, mert nagy baj lehet belőle

Gyógyszerek, amiket TILOS bevenni egyszerre, mert nagy baj lehet belőle

Hirdetés

Ahogy növekszik a szedett gyógyszerek száma, úgy kell egyre nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a különböző tabletták hogyan hatnak egymásra, és milyen mellékhatásokat okozhatnak.

 

Hirdetés

A gyógyszerhasználatról sok tévhit él a köztudatban, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyógyszerek egy része csak vénykötelesen kapható, és az önkényes gyógyszerszedés veszélyeket rejthet magában. A betegtájékoztatók rendkívül részletesen beszélnek a gyógyszerekkel járó mellékhatásokról és kölcsönhatásokról, és felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen jelenségek előfordulása esetén haladéktalanul forduljon orvosához. Az USA-ban évente több mint 100 000 halálesetet okoznak vényköteles gyógyszerek.

Fontos tudni, hogy az összes gyógyszerkombináció közül az 5 legveszélyesebbet mutatjuk be, mivel ezek a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek. Ha bármilyen aggodalom vagy kétség merül fel, mindig kérje ki orvosa tanácsát, és olvassa el a megbízható betegtájékoztató weboldalakat, hogy megelőzze a veszélyes mellékhatásokat és kölcsönhatásokat.


Antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók

Az együttes alkalmazásuk veszélyes lehet, mivel az újabb típusú (ún. SSRI-) antidepresszánsok és a ma gyakran használt nem-szteroid típusú fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofen, diclofenac, naproxen stb.) növelhetik a vérzésveszélyt, különösen a nyelőcső és a gyomor területén, akár hatszoros mértékben is. Emellett a migrénes fájdalomban alkalmazott “triptánok” és az SSRI-antidepresszánsok együttes alkalmazása is nagyon veszélyes lehet, mivel izgatottságot, gyors szívverést, felgyorsult légzést, magas testhőmérsékletet okozhatnak. Érdemes figyelni ezekre az interakciókra, és mindig konzultálni az orvossal a gyógyszerek együttes használata előtt.


Véralvadásgátlók és az aszpirin

Az orvosok gyakran előírják véralvadásgátlókat, például infarktus, stroke kockázat, pitvarfibrilláció vagy műtét utáni állapot esetén. Ezek a gyógyszerek a vérlemezkék működésének gátlásával lassítják a véralvadási folyamatot, így megakadályozzák a vérrögképződést az erekben.

Az aszpirin jól ismert több mint 100 éves fájdalomcsillapító. Azonban kevesen tudják, hogy ez a gyógyszer is rendelkezik véralvadásgátló hatással, mivel gátolja a vérlemezkék működését. Ha azonban ezt a gyógyszert és a véralvadásgátlókat egyszerre alkalmazzák, nagymértékben növekszik a vérzés kockázata a szervezetben.

Fájdalomcsillapítók és szorongásgátlók

Az egyik veszélyes interakció, amikor benzodiazepin tartalmú szorongásgátlók és erős hatású opioid-eredetű fájdalomcsillapítók együtt használata csökkenti a légzés és szívműködés gyakoriságát. Az együttes adásuk miatt nagy a veszélye a lassú működésnek. Sok esetben előfordul, hogy a betegnek vényköteles erős fájdalomcsillapító és szorongásgátló szert is felírnak, amelyeket különböző orvosok írnak fel egymás tudta nélkül, ha a beteg nem említi meg az adott gyógyszereket az orvosnak. Ez nemcsak az Egyesült Államokban, hanem itthon is előfordul.


Paracetamol és az opioidok

A paracetamol az egyik legelterjedtebb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító a világon.

Azonban előfordulhat, hogy valaki két fájdalomcsillapítót szed egyszerre a hatékonyabb eredmény elérése érdekében, amelyek közül az egyik vényköteles opioidot, például kodeint vagy morfint tartalmaz. A két szer együttesen súlyos májkárosodást okozhat, különösen a paracetamol hosszan tartó szedése esetén, amely önmagában is májkárosító hatású. Egy 2005-ös amerikai vizsgálat szerint (University Of Washington Medical Center) az akut májkárosodásos betegek 38%-ánál kimutatható volt valamelyik fenti gyógyszer az okok között, és 63%-uk szedett egyidejűleg paracetamolt és erős hatású opioid típusú fájdalomcsillapítót.


Köhögéscsillapítók és antihisztaminok

Néhány köhögéscsillapító tartalmaz antihisztamin hatóanyagot is, és ha valaki más okból, például allergia vagy asztma miatt antihisztamin készítményt is szed, akkor a hatásuk összeadódhat. Az antihisztaminok általában álmosságot okoznak (bár a modern antihisztaminok ezt a hatást kevésbé produkálják), így a két gyógyszer egyidejű szedése veszélyes lehet a gépjárművezetőknek és a veszélyes gépekkel dolgozóknak is, mivel jelentősen csökkentheti az éberséget és a reflexeket. Az álmosság és a lassabb reflexek akár másnap is fennmaradhatnak a gyógyszer bevétele után.

Forrás:egeszsegkalauz.hu

Hirdetés