Kezdőlap AKTUÁLIS Gyász – Elhunyt a nemzet művésze

Gyász – Elhunyt a nemzet művésze

Hirdetés

Az építőművészeti világ egyik kiemelkedő alakja, Vadász György, életének 92. évében, 2024. március 3-án, tragikusan elhunyt.

 

Hirdetés

A hírt az MMA (Magyar Művészeti Akadémia) sajtóosztálya közölte hétfőn, méltatva a művész páratlan életművét és jelentőségét a magyar építészetben.

Vadász György munkássága számos elismerést és díjat hozott számára az évek során. A Ybl Miklós-díjától kezdve egészen a Kossuth-díjig és a Nemzet Művésze címig sok rangos elismerést zsebelt be életében.

2011-ben a Prima Primissima díjat, majd 2014-ben a Nemzet Művésze címet is magáénak tudhatta. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjaként és az építőművészet területén végzett páratlan munkásságáért is elismerést kapott.Vadász György életútja és munkássága szorosan kapcsolódik a magyar építészet történetéhez. Édesapja, Vadász Mihály, már az előző században ismeretessé tette a család nevét az építészeti körökben, és György is méltán folytatta ezt a hagyományt.

Az építészet és a képzőművészet szoros együttélését mindig is fontosnak tartotta, és alkotásaiban ezt az integráló szemléletet igyekezett megjeleníteni.

Életútja során számos fontos poszton tevékenykedett, és jelentős projekteken dolgozott. A BUVÁTI-nál és az Ipari Épülettervező Vállalatnál végzett munkássága mellett több városban is főépítész volt. Ezen felül saját építészirodáját is létrehozta, ahol fiatalabb generációkat oktatott és inspirált.Vadász György építészeti stílusa a modern és a posztmodern jegyeit vegyítette, alkotásai pedig számos hazai városképet gazdagították. Munkássága mélyen hozzájárult a magyar építészeti kultúra fejlődéséhez és megújulásához.

Az építész művei nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is elismertek voltak, és számos helyen díszítik a városképet. Az utókorra is hagyatékul maradó alkotásai által Vadász György örökre beírta nevét a magyar építészet történetébe.

Hirdetés