Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyakran rángatózott a szemem, azt hittem normális. Amikor megtudtam minek a tünete...

Gyakran rángatózott a szemem, azt hittem normális. Amikor megtudtam minek a tünete ez, majdnem rosszul lettem!

Hirdetés

A testünk folyamatosan üzenetet küld számunkra tünetek formájában egy mögöttes betegség vagy rendellenesség kifejezésére. Ezek között szerepelnek a szem rendellenességével kapcsolatos tünetek is, mint például a homályos látás, remegő, rángatózó vagy „dobogó” szemhéj. 

 

Hirdetés

 

Szemet érintő betegségek

Az okuláris palpitációkat vagy más néven a szemhéjak remegő, lüktető érzését akaratlan izomrágás okozza. Ez az idegrostok aktiválása miatt alakul ki.

Mint egy igen gyakori rendellenesség, a szemhéj remegés a magnézium, a kalciumhiány, a fáradtság, a spazmofília vagy a szorongás következménye is lehet. Ezen kívül bizonyos tényezők is ide kapcsolhatók, mint az elégtelen alvás, a túlzott stressz, a rendszeres és túlzott koffein fogyasztás, az idegrendszeri károsodás és bizonyos betegségek.


A szóban forgó betegségek

Ha a szemhéjrángáshoz erős szívdobogás érzés, az arcot érintő görcs vagy duzzanat, a szem vörössége, váladékozása, megereszkedése is társul, akkor a következő okok állhatnak a háttérben.

Blepharospasmus – szemhéjizom görcse

A blepharospasmusra jellemző a fokális disztónia, azaz bizonyos testrészen jelentkező, idegrendszeri eredetű mozgászavar. Ez a rendellenesség képes izomgörcsöt okozni a szemhéjakban, amely kontrollálatlanná válik és ismétlődően, rendszeresen megjelenik. Számos formája létezik a betegségnek, ideértve a féloldali görcsöt, ami az arcnak csak az egyik oldalát érinti, vagy kétoldali görcsöt a szem körüli izmot érintően.

A tünetek az idő előrehaladtával romolhatnak és a szemhéjak végleges lezáródásához vezethetnek. A következmény tehát a látást és az ember teljes életminőségének negatív befolyásolása.
Szerencsére egyes gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a tüneteket, mint például a pihenés, szemüveg viselése olvasáskor vagy monitorok használatával történő munkavégzés. Ezen kívül érdemes megemlíteni, hogy az ásítás, az éneklés vagy a rágás ideiglenesen szabályozzák a szemhéjak izom-összehúzódását.

Charcot-Marie-Tooth betegség

A Charcot-Marie-Tooth betegség (CMT) kevéssé ismert, ám semmi esetre sem ritka. Sokan az érintett személyek közül nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek, noha egyes családokban a CMT generációk óta jelen van.Mivel ez a betegség hatással van a motoros idegsejtekre, amelyek a mozgási parancsokat az agytól az izmokig viszik, az egész testet érinthetik, így a karokat, lábakat, sőt, még a légzőizmokat is. Előrehaladott szakaszban előfordulhat, hogy a beteg már enni sem tud.Bár nincsen konkrét ok meghatározva, bizonyos kockázati tényezőket ide sorolnak, mint az öröklődés, a peszticidek és nehézfémek fogyasztása élelmiszerekkel, a dohányzás, a stressz és a súlyos fizikai trauma. A jelenlegi a kezelések nem teszik lehetővé a betegségből való teljes gyógyulást, de javulásokat lehet vele elérni.

Ha a fente említett tünetek közül hosszabb ideje többet is tapasztaltál már magadon, akkor mindenképpen konzultálj egy orvossal.

tudasfaja.com

Hirdetés