Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyakran égett a gyomra, hát elment orvoshoz. Amit az orvos közölt vele,...

Gyakran égett a gyomra, hát elment orvoshoz. Amit az orvos közölt vele, arra ő sem számított!

Hirdetés

A gyomorégés a reflux leggyakoribb tünete, de nem a reflux az egyetlen olyan probléma, amelynek talaján ez a kellemetlen érzés kialakulhat. A következő egészségügyi problémák mind gyomorégéssel járhatnak, ezért fontos, hogy soha ne vedd félvállról a tested jelzését.

 

Hirdetés

Szívproblémák

Ha elmúltál már 50 éves és soha nem volt különösebb probléma a gyomroddal, akkor számításba kell venned az anginát, amely akkor jelentkezik, amikor a szív vérellátása nem kielégítő. Ez erős, szorító, nyomó jellegű fájdalom képében jelenik meg a szegycsont mögött.

Epekő

Az epekő gyakran semmilyen tünettel nem jár, de ha elzárja az epeveztéket, akkor a has felső jobb oldalán képes fájdalmat okozni, ami savlekötő hatására sem szűnik meg.

Gyomorfekély

A fekély szorító, erőteljes fájdalmat képes okozni, amely akár a mellkasba is kisugározhat. Gyógyszerek képesek csökkenteni a fájdalmat, de ez csupán rövidtávú enyhülést jelent. Egyes gyógyszerek képesek rontani a fekélyen, mint az aspirin, ibuprofen.


Rekeszsérv

Ilyenkor a hasüregből a gyomor egy része áttüremkedik a mellkasi régióba. Ez a gyomorégésen túl refluxot is képes kiváltani. Az orvos a megfelelő gyógyszerek felírása mellett életmódbeli változtatásokat is javasol.

Nyelőcső rák

Egy ritka daganat fajta, de az esetek száma növekszik. Az orvos endoszkópia során felderítheti a gyakori gyomorégés okát. A dohányzás és a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás olyan szokások, amelyek növelik az esélyét.

Gastroparesis (gyomorbénulás)

A kezeletlen cukorbetegség hatással van az idegrendszerre is és az emésztés folyamatát is negatívan befolyásolhatja. A gyomorbénulás egy olyan állapot, amelyben a gyomor izomműködése csökken.

Nyelőcső gyulladásEz reflux következtében is kialakulhat és gyomorégéshez, nyelési akadályozottsághoz vezet. A nyelőcső gyulladás gyógyszerszedés következménye is lehet, főleg, ha nem elegendő vízzel veszik be.

Szorongás

A szorongás egy olyan lelki teher, amely kimutatható testi tüneteket is okozhat, többek között refluxot, gyomorégést, emésztési problémákat, ha csak az emésztőrendszert vesszük górcső alá. Itt elsősorban a lelki okokat kell megszüntetni. A meditáció, relaxáció, jóga nagy segítség.

Mellhártyagyulladás
A mellhártya gyulladását elsősorban bakteriális fertőzés okozza, de vírusok miatt is kialakulhat. Az ilyenkor jelentkező mellkasi fájdalom gyomorfájdalommal is összetéveszthető. Ha a fájdalom egyre erősebbé válik bizonyos mozdulatok vagy mély légvételek során és savlekötőre nem enyhül, akkor erre is gondolni kell.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés