Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK GÁZZAL FŰTŐK, FIGYELEM! Ezt kell tenned fűtési szezon előtt, ha nem akarsz...

GÁZZAL FŰTŐK, FIGYELEM! Ezt kell tenned fűtési szezon előtt, ha nem akarsz bajt magadnak! Sokan nem tudnak erről!

Hirdetés

Az őszi hűvösebb idők beköszöntével sok család készül gázfűtési szezonra. Bár a modern fűtésrendszerek megbízhatóak és hatékonyak, fontos megértenünk, hogy a gázkazánok, amikkel otthonainkat fűtjük, karbantartást és gondoskodást igényelnek.

Hirdetés

 

A gázkazánok rendszeres karbantartása nem csak a megtakarítást szolgálja, hanem a családunk biztonságát is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos a gázkazánok rendszeres ellenőrzése és karbantartása, és milyen feladatokat érdemes elvégezni a fűtési szezon előtt.

Karbantartás hiánya: A Pénztárcánkat és a Környezetet Is Sújtja

A gázkazánok rendszeres karbantartásának elmulasztása nem csak kényelmetlenséget, hanem költségeket is okozhat. Az egyik leggyakoribb probléma, ami a kazánokban felmerülhet, a vízkő lerakódás. A vízkő lerakódásával a kazán hatékonysága csökken, és több gázt használ fel a fűtéshez. Ennek eredményeképpen a fűtési költségek nőnek. Emellett a vízkő okozta károk miatt hosszabb távon a kazán alkatrészeinek cseréje is szükségessé válhat. Tehát érdemes időről időre eltávolítani a vízkövet a gázkazánból.

A Balesetek Elkerülése
A fűtési szezon kezdetével sajnos megszaporodnak a balesetek is, amelyek könnyen elkerülhetők, ha nem hanyagoljuk el a gázkazán és a kémény ellenőrzését. Ahogyan egy autót vagy kerékpárt hosszabb inaktív időszak után ellenőrizni kell, úgy a gázkazánt is megfelelően fel kell készíteni a szezonra. A rutinellenőrzések nem csak a kényelmetlenségeket kerülik el, hanem a családunk biztonságát is szolgálják.

A Gázkazán Beindításával Kapcsolatos Rutinfeladatok

Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a fűtési szezon kezdetén találkozhatunk, az alacsony víznyomás a kazánban. Ha a kazán nyomása túl alacsony, akkor a fűtés nem fog megfelelően működni. Minden gázkazán rendelkezik egy nyomásmérő órával, amelyen leolvasható a nyomás aktuális értéke. Az értékek általában 1,2 és 2,0 bar között mozognak. A használati útmutató segítségével könnyen ellenőrizhető, hogy a nyomás megfelelő tartományban van-e. Ha nem vagy biztos, hogyan kell beállítani a nyomást, hívd ki egy szakembert.Egy másik gyakori probléma a rendszer levegősödése. Ez gátolhatja a fűtés hatékonyságát, és például a radiátorok egy részét hidegen tarthatja. Az újabb típusú kazánok általában automatikusan elvégzik a levegő eltávolítását a rendszerből, de ha szükséges, a radiátoron lévő légtelenítő szelep segítségével egyszerűen megtehetjük ezt.

Mikor Hívjunk Szerelőt?

A gázkazánok sokféle hibát produkálhatnak, és nem mindegyiket tudjuk saját magunk kijavítani. Például ha a melegvíz hőmérséklete ingadozik, vagy nem elég forró, ez egy szakember beavatkozását igényli. A gáz- vagy égéstermék szag is azonnali figyelmet kíván, és a lakásban való kazánburkolat forróvá válása is szintén súlyos probléma. Ha a kazán nyomása folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy pótoljuk a vizet, szintén szakember segítségét kell kérni.


A Család Biztonsága Első

Ha a családod biztonságát komolyan veszed, akkor ne felejtsd el a gázkazán rendszeres karbantartását és ellenőrzését a fűtési szezon előtt. A lakossági gázkészülékeknek rendszeres karbantartásra van szükségük a tökéletes működés, a biztonságos üzem és a takarékosabb gázfelhasználás érdekében. Ahhoz, hogy a gázkazánod hatékonyan működjön, és csökkentsd a fűtéssel kapcsolatos költségeidet, ne hanyagold el a karbantartást.

Hirdetés