Kezdőlap EGÉSZSÉG Fülszőrzet, rossz lehelet, ősz hajszálak? Ilyen halálos betegséggel nézhetsz szembe hamarosan!

Fülszőrzet, rossz lehelet, ősz hajszálak? Ilyen halálos betegséggel nézhetsz szembe hamarosan!

Azt szokták mondani, hogy a szívinfarktus első tünete sajnos gyakran az infarktus maga. Szerencsére ez nem teljesen igaz. Testünk számos olyan apró jellel lát el minket, amelyek megmenthetnek a nagyobb problémától. A lényeg, hogy időben vegyük észre őket.

 

Egy kis ránc a fülcimpán, alig észrevehető fehér pöttyök vagy túlzott ásítás? Elsőre látszólag ártalmatlan jelek, amelyek egy komolyabb problémára utalhatnak.

1) Xantómák

A szemhéjakon, szem környékén, faron, könyökön, térdeken előforduló kis zsírpöttyök, lerakódások. Ezek koleszterinfeleslegre hívják fel a figyelmet, amely a bőrön ül ki. Az ereket már valószínűleg érinti az elmeszesedés és komolyabb problémákhoz is vezethet.2) Ásítás intenzív edzés közben

Amikor a test felhevül, akkor a verejték segítségével igyekszik hőt elvonni a bőrfelszínről, azonban nem ez az egyetlen mód a hűtésre. Az ásítás segít csökkenteni a fej hőmérsékletét. Ha a hőmérsékletszabályozás valami okból kifolyólag nem működik megfelelően, akkor ásítozunk. Sok oka lehet a hőmérsékletszabályozási problémának és a szívbetegség az egyik.

3) Rossz lehelet

Az ínygyulladás és a fogbetegségek miatt fogvesztés és rossz lehelet is kialakulhat, de nem csupán ezekkel a következményekkel számolhatunk. Bizonyítékok mutattak rá, hogy összefüggés van a szív-, a fog- és az ínybetegségek között. A gyulladt ínyből ugyanis bejuthatnak a baktériumok az érrendszerbe és egyéb helyeken is gyulladást okozhatnak. A fogat érintő gyulladások esetén a szívbetegségek kockázata 20%-kal magasabb.


4) A serdülőkor akne nélkül

Ez a tanulmány csak a fiúkat  érintette, de az eredmények mégis nagyon érdekesek. Azok, akik serdülő korukban aknéktól szenvednek, 33%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeznek a szívkoszorúér betegségeket tekintve. Ezt a hormonális aktivitással magyarázzák, amely az egész szervrendszerre befolyással van.

5) A gyűrűsujj hossza

Ha a gyűrűsujj lényegesen rövidebb, mint a mutatóujj, a szívbetegség kockázata magasabb. Ezt a furcsa korrelációt a brit kutatók fedezték fel. Az ujjhosszat a tesztoszteron mennyisége határozza meg az embrionális fejlődés során, ugyanakkor a hormonális rendszer befolyásolja a szív- és érrendszert is.

6) Kék ajkak
Még az egészséges ember ajka is lehet kék a hipotermia vagy a magasság miatt. Ez azért van így, mert alacsony a vér oxigénszintje és a keringés gyengül ilyen extrém körülmények között. Viszont ha az ajkak minden komolyabb ok nélkül változnak kékre, akkor az valószínűsíti a rossz keringést. Ekkor érdemes megfontolni az orvosnál egy időpontot, aki ellenőrzi az erek állapotát.

7) A körmök megváltozása

Ha azt veszed észre, hogy a körmöd egyre kerekebb és púposabb lesz, akkor jobb, ha nem veszed félvállról. Ez a változás érrendszeri problémára utal és valószínű, hogy az ujjak nem kapnak megfelelő vérellátást. Ez a tünet évezredek óta ismert és magyarul dobverő ujjnak hívják.

8) Fülcimpa ránc
Több mint 40 vizsgálat igazolja, hogy az átlósan megjelenő ránc a fülcimpán összefüggésben van a fokozott érelmeszesedés kockázattal. Ezt a ráncot Frank jelnek is szokták hívni. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magad.

9) Fülszőrzet

A fül sokat elárul az egészségi állapotunkról és az indiai kutatók nagy figyelmet fordítanak erre a szervre. Vizsgálatokat végeztek a koszorúér szindróma és a fokozott fülszőr növekedés közötti kapcsolat feltárására. Megállapították, hogy a füljárat erős szőrösödése jele lehet a szívbetegségnek. A kockázat még nagyobb, ha Frank jellel együtt fordul elő.

10) Fogbetegség
Helsinki kutatók azt találták, hogy a foggyökér csúcs gyulladása (bakteriális fertőzés miatt) összefügg a koszorúér-szindrómával. Azoknak, akik ezzel a problémával rendelkeztek, 2,7-szer nagyobb valószínűséggel volt koronária keringési problémájuk.

11) Hajhullás

A szívproblémák egyik legszokatlanabb tünete a korai vagy gyors hajhullás a férfiaknál. Több mint 800 vizsgálat volt hajhullással kapcsolatban és közülük néhánynál azt találták, hogy a szív-érrendszeri betegség a kiváltó ok. A kopaszodás a cukorbetegség és a tesztoszteron iránti fokozott érzékenység jele is lehet. Ezek is szívproblémákkal állnak összefüggésben. A korai hajhullás esetén ezen betegségek kockázata akár 70%-kal is emelkedhet.


12) Őszülő haj

Az Európai Kardiológiai Társaság bemutatta azt a kutatást, amely igazolja, hogy az ősz haj összefügghet a szívbetegségekkel, például a szívkoszorúér-szindrómával, ischaemiás megbetegedéssel és az érelmeszesedéssel. A szívproblémákat és a haj őszülését ugyanazok a tényezők okozzák: oxidatív stressz, a funkcionális sejtek öregedése, hormonális változások és egyéb problémák. A kockázati csoportban olyan ősz hajú férfiak voltak, akiknek szinte csak őszhajszáluk volt, illetve olyanok, akiknek legalább annyi ősz, mint eredeti színű hajszáluk volt.

tudasfaja.com

loading...