Kezdőlap AKTUÁLIS FRISS!Nagy változás jön az oltási igazolványoknál, sokan nem örülnek majd ennek!

FRISS!Nagy változás jön az oltási igazolványoknál, sokan nem örülnek majd ennek!

Hirdetés

A kormány a koronavírus elleni harc következő lépéseként bevezette február 15-től az oltási igazolványt, ami a védettségi igazolványt váltja-az erről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

 

Hirdetés

 

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak. Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.


Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Hirdetés
loading...